Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Nemzetközi acélipari kartellt bírságolt meg az EU

Összesen 518 millió eurónyi bírságot rótt ki szerdán az Európai Bizottság 17 jelentős acélipari vállalatra, mert csaknem húsz éven át árkartellt működtettek.

Az 1984 és 2002 között működő szövetkezésben francia, olasz, spanyol, német, belga, portugál, luxemburgi, holland, osztrák, finn, svéd cégek vettek részt. A legnagyobb büntetést, 276,5 millió eurót az ArcelorMittal csoport kapta.

A kartell tagjai egymás között - elsősorban az építőiparban használt acélipari termékekre vonatkozó - kvótákat és árakat rögzítettek, megosztották klientúrájukat és fontos kereskedelmi információkat adtak át egymásnak, mindezzel megsértve a tiszta verseny szabályait - derül ki a bizottság Brüsszelben kiadott közleményéből.

A kartell azzal ért véget, hogy egyik tagja, a német DWK/Saarstahl felfedte annak létét Brüsszelnél, és a bizottság razziát tartott az érintett vállalatok (az említettek mellett a GlobalSteelWire/Tycsa, a Proderac, a Companhia Previdente/Socitrel, a Fapricela, a Nedri/HIT Groep, a WDI/Pampus, a voestalpine Austria Draht, a Rautaruukki/Ovako, az Italcables/Antonini, a Redaelli, a CB Trafilati Acciai, az I.T.A.S, az Ori Martin/Siderurgica Latina Martin és az Emme Holding) irodáiban.

A bizottság versenypolitikai felelőse, Joaquín Almunia a döntést kommentálva csodálkozását fejezte ki, hogy ilyen nagyszámú vállalat az európai építőipari piac szinte egészét ilyen hosszú időn át megtévesztette. Hangoztatta azt is, hogy a bizottság nem tolerál semmilyen kartelltevékenységet. A visszaeső cégeket Brüsszel súlyosabban bünteti, és esetleges halasztásokra csak olyan vállalatoknál van tekintettel, amelyek a bírság miatt mehetnének csődbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárató cikkekkel zsarolt az álriporter

Nagy port kavart a pokoli.hu cikke, amely egy szélhámos magyar újságíró tevékenységéről szólt. Tovább olvasom