Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Nehéz döntések - Beszélgetés Klein Dávid hegymászóval

Klein Dávid egyike azon magyar hegymászóknak, akik már oxigénpalack nélkül is nekivágtak a Mount Everestnek. Nem ért egyet azokkal, akik a hegycsúcsokat ˝meghódítják˝. Véleménye szerint a hegy –, ha kitartó munkával, edzésekkel és a hegyre való odafigyeléssel adózunk neki - egy kis időre, nagyjából 15 percre, vendégül látja az oda feljutókat.

Az Arany Akadémia Emberi kapcsolatok előadássorozat vendégelőadójaként ˝Konceptualizmus – személyes azonosság – szorongásaink forrása˝ avagy Darth Vader azonos-e Luke Skywalker apjával? címmel tartott előadást Klein Dávid, hegymászó, városunkban. Magát csavargóként jellemezte. A személyes azonosság kérdését feszegette az expedíciós hegymászás témakörén végigvezetve hallgatóságát szerda este.

Dávid 1998-ban kezdett el expedíciós hegymászással foglalkozni, de a sziklamászást, hegymászást már 13 éves kora óta űzi. Ez a tevékenység saját bevallása szerint teljes mértékben önző dolog, és mindenféle gyakorlati haszon nélküli. Az expedíciós hegymászás pedig –, mint általában minden élsport – nem tartozik azon tevékenységek közé, melyek az egészségügyi állapotra hosszú távon pozitívan hatnak.

Klein Dávid útban a csúcs felé 2007-ben   Fotó: www.expeditions.hu
Klein Dávid útban a csúcs felé 2007-ben Fotó: www.expeditions.hu


2007-ben Várkonyi Lászlóval, Konyival 8650 m-ig jutottak a Mount Everest tibeti oldalán oxigénpalack nélkül. 200 méterrel a csúcs előtt kénytelenek voltak visszafordulni.

A Mount Everest a világ legmagasabb hegye, 8850 m magas. Eddig négyezerszer érték el a csúcsát, 150-en palack nélkül.
Egy ilyen expedíció 2 és fél hónapig tart, hiszen folyamatosan fel-le kell mozogniuk a hegyen, hogy akklimatizálódjanak. Sokan megfogalmazták már, hogy mit jelent számukra a Mount Everest, Dávid erre a kérdésre azt válaszolta, hogy az Everest – minden szépsége ellenére – végső soron egy nagy kupac kő és jég, amire ő vetíti rá a belső világát, hogy aztán e belső világban bolyongjon rendkívül szigorú szabályok szerint. A hegy így nyeri el igazi, magasztos jelentését.

Arra a másik gyakran ismételt kérdésre, hogy miért vesz részt ilyen veszélyes expedíciókon, nem tudja a választ, és úgy véli, ha meglelné azt, és rájönne a megoldásra, akkor talán többé már nem is lenne oka mászni.

A Mount Everest olyan szögből, amelyből kevesen láthatják    Fotó: www.expeditions,hu
A Mount Everest olyan szögből, amelyből kevesen láthatják Fotó: www.expeditions.hu


Az életében nagyon fontos szerepe van a ciklikusságnak, a fel-le mozgásnak, amikor fent van a hegyen, akkor egy magasztos állapotba kerül, de figyelmét mégsem kerüli el az a tény, hogy ˝fázik a lába˝ és a túlélésre összpontosít. Lent azonban ez a ˝fenséges˝ érzés már csak emlék, amit világosan lát és ami csábítja, vissza a magasba. Az itthoni létet, amelyet a jurtájában tölt, ugyanis abban lakik, tulajdonképpen szunyókálásként éli meg, melyet az abszolút ébrenlétet jelentő expedíciók tarkítanak. Mind a két életformára szüksége van.

Nagy hibának tartja azt a mai világban, hogy az emberek életét az első kézből kapott tapasztalatok helyett a fogalmak, nyúlós-ragadós fogalmi hálók határozzák meg.

A mentális felkészültségnek egy-egy csúcstámadás során ugyanakkora jelentősége van, mint a testi erőnlétnek, hiszen például igazán nagy monotónia tűrésre van szüksége az egyénnek. 8500 m feletti magasságnál már vizuális és akusztikus hallucinációk lépnek fel.

Dávid (középen) interaktív hallgatósággal találkozott Győrben
Dávid (középen) interaktív hallgatósággal találkozott Győrben


Erőss Zsolt döntését, remeknek tartja, emellett viszont egyértelműen nehéz elhatározásnak értékeli. Szerinte ebből látszik, hogy a jó döntés nem mindig ugyanaz, mint a könnyű döntés. (Mint arról már korábban beszámoltunk Erőss Zsolt lábát amputálták.)

Saját meglátása szerint édesapja: Klein Sándor, neves pszichológus tevékenysége jelentős szereppel bír az ő autentikus életére, világfelfogására.

Március 25-én újra nekivágnak egy expedíciónak Várkonyi Lászlóval, a cél a Mount Everest csúcsa, természetesen palack nélkül!

Az előadássorozat következő vendége: Szabó Attila, tanár, aki a férfi és női szerepek és szereptévesztések kérdéseit feszegeti, március 3-án, az Arany János Művelődési Házban.

Olvasóink írták

 • 3. Agent 2010. február 07. 16:43
  „exodus, van egy mondás, "hallgatni arany", fontold meg máskor.”
 • 2. zsukov 2010. február 07. 16:12
  „Gratula ti igazán harcos emberek vagytok remélem Zsolt is veletek tart valamikor.”
 • 1. exodus 2010. február 07. 13:42
  „"Erőss Zsolt döntését, remeknek tartja, emellett viszont egyértelműen nehéz elhatározásnak értékeli."

  Remek döntésnek semmiképpen sem jellemezném, amikor valakinek a reménységét (a gyógyulásban) elnyomja a fanatikus hit abban, hogy a mászás a küldetése. Ennek fényében nem is lehetett nehéz elhatározás.
  Sajnálatos, ha valaki fanatizmusának önnön áldozatává válik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai vita a dokumentumfilmezés helyzetéről

A magyar dokumentumfilm-készítés körülményein, az alkotók jelenlegi támogatási rendszerén… Tovább olvasom