Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Négygyermekes anya vetne véget a politikusok dőzsölésének

Magyarország – Egy négy gyermekes családanya népszavazást kezdeményez a számla nélküli képviselői költségtérítések megszűntetéséről. Seres Mária küldetésének célja: végre rend legyen az országban.

"Magánszemélyként, négy gyermekes anyaként aláírásgyűjtést indítottam, melynek célja a 386 országgyűlési képviselő költségtérítésének szigorítása. Pontosabban, hogy csakis a számlákkal alátámasztott kiadásaik után járhasson nekik költségtérítés, ahogy ezt elvárják mindenkitől az általuk hozott törvények alapján – ami sajnálatos módon rájuk még sem vonatkozik!" – kezdte Seres Mária.

Siker esetén össze lehetne kötni az uniós választással

Az Országos Választási Bizottság által hitelesített kérdés így hangzik: Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?

Hogy lesz-e belőle népszavazás, más kérdés, hisz az aláírásgyűjtésre csupán négy hónapot ad a törvény. (Letölthető aláírásgyűjtő ívet a népszavazáshoz itt találnak.)  

Seres Mária tervei szerint "ha sikeres lesz az aláírásgyűjtés és megvan a 200 ezer aláírás, a népszavazást az EU-s választással egy időben lehetne megtartani, így nem kerülne szinte semmibe".

Mert a politikusoknak jár

Amúgy az aláírásgyűjtést egy közismert, tipikusan magyaros probléma okozza: több mint száz olyan parlamenti képviselő van, aki az elmúlt ciklusban 17 millió forintnál nagyobb összegű költségtérítést kapott adómentesen, bármiféle bizonylat felmutatása nélkül!

A megyei országgyűlési képviselők számla nélküli pénz felvételi szokásairól itt olvashatnak. 

"A költségtérítéseken kívül nagyon sok más kiváltságuk is van, de most, hogy bajban van az ország, még sem magukon kezdik a megszorításokat" – magyarázta felháborodását a négy gyermekes családanya.

"Ez nem igaz, hisz benne élek"

Sokakban tán felmerül, hogy Seres Mária vajon milyen kapcsolatban áll a politikával, s esetleg van-e bármi hátsó szándék a kezdeményezésében? Elmondása szerint nem.

"Aki ismer, az lepődik meg legjobban, ha meghallja a nevem egy népszavazási kezdeményezés mellett. Nem vonz a politikusi lét, nem is értek hozzá" – kezdte Seres.

"Építészmérnökként végeztem Budapesten 1989-ben. Van családom, négy gyermekem, és ők megadják a mindennapjaim feladatait. Mondhatnám, hogy nem is foglalkoztat a politika – ugyanúgy, mint az emberek 90 százalékát – de azért nem mondom, mert ez nem igaz, hisz benne élek. Úgy, mint általában mindannyian" – tette hozzá a népszavazás kezdeményezője. (Ha érdeklik Seres Mária érvei videón, kattintsanak ide.)

Hány ember van, akit még érdekel a politika?

"Az biztos, hogy én nem fogok, mert nem is tudok a költségtérítéses ellentmondáson változtatni. Arra csak együtt lehetünk képesek. A kérdés az, hány ember van még ma Magyarországon, aki nem csak kézlegyintéssel intéz el egy ilyen, nem csak morálisan súlyos problémát. A népszavazási kezdeményezésem legfontosabb üzenete az, hogy legyen végre rend az országban" – mondta búcsúzóul Seres Mária.

Lendvai megadóztatná a költségtérítést
a Fidesz támogatja a javaslatot 

Az MSZP frakcióvezetője a napokban kiemelte az adómentes képviselői költségtérítés megszüntetését, ezzel párhuzamosan az adózó költségátalány bevezetését.

A Fidesz és a KDNP támogatja a szocialista indítványt, ugyanakkor Navracsics Tibor kezdeményezte, hogy csökkentsék a kormánytagok fizetését, és szűkítsék az állami cégek felügyelőbizottságait és igazgatótanácsait.

 

 

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Dew 2008. november 26. 11:06
  „Úgy néz ki, mégsem alkotmányellenes a népszavazás, ugyanis az OVB hitelesítette annó (tavaly talán) a Zöld Párt szinte ugyanilyen népszavazási ívét.”
 • 44. xo16zy 2008. november 26. 07:41
  „39. load 2008.11.25. 23:04
  Kedves "load",
  én már eltoltam a biciklit, 2 éve külföldön élek és ott is adózok, tehát tulajdonképpen lesz..hatnám h mi van Mo.-n, de a rengeteg - igaz már nem az én adómból, de - ingyenélö és semmittevö politikus nekem sem tetszik.
  A következö választásokon jó ígéret lenne, hogy "csökkenteni fogjuk a parlamenti kéviselök létszámát"....igaz, utána ebböl sem lenne semmi...
  Tévedek, ha azt hiszem, képviselö v. állami szférában dolgozó vagy? :-)
  Üdv.”
 • 43. patriot 2008. november 26. 06:44
  „Csabazs!
  Mi van?? Legalább olvasd el miről akartak nép szavazni!”
 • 42. ungi 2008. november 26. 06:20
  „Ehhez csak annyit, hogy vizitdij leszavazasi akcional is , (ami nem ket forintba került)arrol szolt adolog, hogy ugye ebbe a nagy demokraciaban csak a költsegvetest nem erintö dolgokrol lehet nepszavazast inditani. Leszavaztak, utanna meg penzt követeltek az egeszsegügynek. Miböl? Hat persze hogy a költsegvetesböl. Hoppa!Mellesleg nem csak politikusaink nincstelenek egy vagyonbevallas beadasanal, hanem sajnos nagyon sok ember. Sajnalom a minimalberböl elö, luxusautoval közlekedö, luxuslakasban elö többi embert is. Mert ebben az orszagban rengeteg ilyen van. Kezdemenyezzünk mar ö ellenük is alairasgyüjtest, hogy fizessek meg a bevetelük utan normalisan az adot. Vagy nem?Sok minden nincs itt rendben.”
 • 41. FREDDY/S 2008. november 26. 06:08
  „A sok képviselőre azért van "szükség" mert a feladatot úgy el tudják osztani, hogy semelyikük sem veszi észre, ezért vagyunk ilyen helyzetben, nemde...”
 • 40. Csabazs 2008. november 26. 05:01
  „patriot(34)!

  Az Albert házaspár népszavazása időközben okafogyottá vált, mivel a vizitdíj le lett "fújva"!”
 • 39. load 2008. november 25. 23:04
  „5. xo16zy
  A népszavazás rendjéről az Alkotmány 28/B. §-28/E. §-a, a részletes szabályokról külön törvény rendelkezik.
  Ezen törvények értelmében nem bocsájthatók népszavazásra az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdések.
  A képviselői létszám csökkentés pontosan ebbe a kategóriába tartozik.
  Ezért az aláírásgyűjtési akció alkotmányellenes lenne.
  El lehet tolni a biciklit.”
 • 38. knifemaster 2008. november 25. 21:59
  „#34
  Igen,valóban nem értettem egy két dolgot.
  Én úgy gondolom ,és most nem bántani akarlak,hogy pont az ilyen szemléletmód az ami miatt minden csak felesleges erőlködés.Persze nekem is könyű magyarázni meg én is megmutathatnám..igen.De én is "gyáva" vagyok kezdeményezni mint sokan mások.Ellenben nem félek odaállni ha olyan jellegü a kezdeményezés.

  Itt van mindjárt élő példának Löw. :)”
 • 37. Dew 2008. november 25. 21:23
  „Fura. Amikor nem is olyan régen egy kis párt gyűjtötte az aláírást ilyen témában, az miért nem kapott ekkora publicitást? Vagy van jó és kevésbé jó népszavazás-kezdeményező?”
 • 36. gyoriboszi 2008. november 25. 21:15
  „Gyűjtöm én is az aláírásokat, hátha mégis... Nyomtattam pár ívet. Sok lúd disznót győz - egy esélyt adok a dolognak. Belvárosban dolgozom, aki fel akarja venni a kapcsolatot velem, e-mail címem: ferrum@kabelnet.hu”
 • 35. Löw 2008. november 25. 19:39
  „megint a nyomor álmodik...ki az az épeszü,aki elhiszi,hogy a mai politikai réteget sakkban lehet tartani.
  Csak rájuk kell nézni.”
 • 34. patriot 2008. november 25. 19:35
  „knifemaster!
  Valamit félre értettél,nekem semmi bajom a hölgy kezdeményezésével.Csak felesleges erőlködésnek tartom,akárcsak az Albert házaspárét! Azzal mi lett? Nagy büdös semmi!
  Addig fogják húzni míg érvényét nem veszti,vagy az alkotmánybíróságon megtámadják és ezzel az aláírásokkal is kitörölhetik a demokrácia aranyeres se..ét!”
 • 33. knifemaster 2008. november 25. 19:11
  „#31
  Miért,akkor nem volt róla szó,mikor elindult a mutatvány?Szerintem biztos volt,az hogy "lement a csövön" a dolog,az kinek köszönhető?
  Milyen erők szétaprózásárol beszélsz?Volt valami megbeszélés erről?
  Miért kevered össze a parlamenti képviselőket egy magyar állampolgárral?Magyarázd meg hogy jön ide a zombitelep egy törvényadta lehetőségét kihasználó magyar állampolgárhoz?”
 • 32. Csabazs 2008. november 25. 18:50
  „Elfogadta a parlament, hogy a költségtérítés után az OGY. képviselők 15%-os adót fizessenek jövőre!
  Viszont a szállástérítés után nem kell adózniuk!

  patriot(31)!
  Sőt oda csak 50000 + 1 aláírás kell! Röhej!
  Inkább maradjunk a kisebb parlament és régiós "önkormányzatoknál"!
  Nem a székekhez kell képviselőket választani, hanem fordítva! A székeket meg ki lehet vinni!
  Hány olyan pár száz lelket számláló település van, ahol van polgármester, jegyző,stb! Minek???
  És akkor a megyei képviselőkről még nem is beszéltem!”
 • 31. patriot 2008. november 25. 18:31
  „knifemaster!
  Miért nem a parlament feloszlatásáról szóló népszavazásról beszélünk,hiszen ebben is indult aláírás gyűjtő akció ha jól emlékszem Fritz Tamás volt az egyik kezdeményezője!
  Miért kell szét aprózni az erőket? Kinek hiteles még ez a parlamenti zombi telep?”
 • 30. knifemaster 2008. november 25. 17:49
  „#27
  S miért lenne az?”
 • 29. Csabazs 2008. november 25. 17:37
  „agent(13)!
  Ha az európai parlamenti választásokkal egy időben lesz nem kerül olyan sokba, mint a vizitdíjas népszavazás!

  Érdemes Seres Mária honlapját megnézni, főleg az előzményeket!”
 • 28. Csabazs 2008. november 25. 17:18
  „Az anyuka már egy hónapja feltette a netre, s elküldte a leveleket!
  Kár, hogy a Kisalföld csak most reagált!
  Én már két héttel ezelőtt felhívtam rá a figyelmet!
  Aki segíteni akar az aláírásgyűjtésben a következő címen megtalál:
  athuni@citromail.hu”
 • 27. patriot 2008. november 25. 16:42
  „25!knifemaster.
  Az!”
 • 26. Alajos 2008. november 25. 16:42
  „Javaslom a Hazaszerető, Bátor és Példamutató Politikusainknak:
  Álljanak elő az ötlettel, mely szerint minden képviselőcsoport csökkentse létszámát mondjuk 25 százalékkal.
  A megspórolt népszavazás árának a harmadából adjanak végkielégítést a "felmondólevéllel" elküldötteknek.
  A megmaradt politikusok vállalják -önként, példamutatóan!- hogy valamennyi bevételüket, juttatásukat, ilyen-olyan díjukat dörgöljék össze, ebből állapítsák meg tisztességes adófizető módjára az éves adójukat, aztán tessék fizetni, a bevallást közszemlére tenni. Ezek után lehetne feszíteni a Parlamentben, emelt fővel, tisztességesen. Talán most is azért vannak ilyen kevesen, mert elbujdokoltak szégyenükben?”
45 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Slota: Dél-Szlovákiában nem is tudnak szlovákul

Pozsony - Ján Slota szerint a magyarok kirekesztik magukat a szlovák társadalomból, mert alig… Tovább olvasom