Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Működő pendrive-ot olvasztottak ki egy leopárdfóka ürülékéből

Szomorú, hogy az állat gyomrába került az eszköz, de a gyártó igazán büszke lehet magára. A terméke ennél extrémebb körülmények közé már nem is kerülhetne.
Működő pendrive-ot találtak egy leopárdfóka több mint egy év után felolvasztott ürülékében Új-Zélandon.

Az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei számára "kincset" ér a leopárdfókák ürüléke, mivel a mintákból megismerhetik ezeknek az antarktiszi ragadozóknak az étrendjét, bepillantást nyerhetnek az egészségi állapotukba és képet kaphatnak arról, hogy mióta élnek Új-Zéland vizeiben - olvasható a NIWA honlapján.
    
Az intézet tengerbiológusa, Krista Hupman és a LeopardSeals.org nevű helyi szervezet munkáját rengeteg önkéntes segíti szerte az országban, akik begyűjtik a mintákat és elküldik őket elemzésre.
    
2017 novemberében egy sovány leopárdfókától gyűjtött ürüléket egy helyi állatorvos az Új-Zéland Déli-szigetén lévő Invercargill egyik strandján, majd a mintát elküldte Hupmannak, aki el is helyezte azt a NIWA egyik fagyasztójában.
    
A minta több mint egy éven át pihent az intézetnél, mígnem három héttel ezelőtt két önkéntes megkezdte a feldolgozását. A nem túl kellemes procedúra keretében a mintákat először felolvasztják, majd alaposan átrostálják, szétválogatva a csontokat, tollakat, a hínárt és egyéb dolgokat.
    
A két önkéntes az utóbbi szakaszban fedezte fel a pendrive-ot.
 

Nagyon aggasztó, hogy ezeknek a lenyűgöző antarktiszi állatoknak ilyesfajta műanyagok kerülnek a gyomrába"

- mondta Jodie Warren, az önkéntesek egyike.
    
Az elmúlt év viszontagságai ellenére a pendrive meglepően jó állapotban volt, ezért néhány hétig hagyták száradni annak reményében, hogy sikerül megnézni a rajta lévő információt.
    
Az intézet munkatársainak sikerült életre kelteniük az eszközt, rajta fotókkal, méghozzá oroszlánfókákról, amelyeket az Új-Zéland déli vidékén lévő Porpoise Baynél kaptak lencsevégre, valamint egy videót, amelyen egy nőstény oroszlánfóka játszik a kicsinyével a sekély vízben.
    
A felvételek készítőjére utaló egyetlen nyom egy kék színű kajak orra, amely belóg a fotókba.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan is Budapest a legjobb célpont ha utazni akar Európában

Hivatalosan is Budapest a legjobb célpont ha utazni akar Európában
A Budapestre adott szavazatok 77 százaléka Magyarország határain kívülről érkezett. Tovább olvasom