Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Műemlék a Holdon hagyott űrszemét

A kaliforniai műemlékvédelmi bizottság összesen 106, a holdra szállás után hátramaradt kisebb-nagyobb tárgyat regisztrált a Nyugalom tengerének azon a pontján, ahol az ember elsőként lépett a Hold felszínére.

A védelem alá eső tárgyak között szerepel a Neil Armstrong és Edwin Buzz Aldrin által kitűzött amerikai zászló, a holdkomp darabjai, egy holdrengést vizsgáló műszer és egy speciális tükör, amely a föld-hold távolság pontosabb méréséhez használt lézersugarak visszatükrözésére szolgált.

A kevésbé látványos szemetek között található az űrhajósok holdjáró cipője, különböző szerszámok, üres élelmiszeres dobozok, illetve emberi ürüléket tartalmazó zacskók, amelyeket a felszállósúly csökkentése miatt hagytak a Holdon.

Az első Földön kívüli történelmi emlék védetté nyilvánításától azt várják, hogy a holdra szállási pont végső soron az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökségi listájára is felkerül.

A kaliforniai műemlékvédelmi testület - az űrhajósok lábnyomai és a leszállási pont említése nélkül - kizárólag a Holdon hagyott tárgyakat vette jegyzékbe, ugyanis a nemzetközi jog kizárja, hogy bármelyik ország a Hold felszínével kapcsolatban igényekkel álljon elő - magyarázta Jay Correia, a regisztrációt felügyelő történész.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutya hideg ellen kutyaruha? Lássunk 3 igazán csini darabot!

Nemcsak a trendkövetés miatt kell meleg ruhát húzni télen a négylábú kedvencekre, hanem azért is,… Tovább olvasom