Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Mohaállatkák segíthetnek megérteni a klímaváltozást

A Robert Falcon Scott angol sarkkutató által felfedezett antarktiszi mohaállatkák segíthetnek megérteni a klímaváltozást - véli egy friss tanulmány, amely egyebek közt a 20. század elején és az 1990-es években gyűjtött minták változásait vetette össze.
A Déli-óceán részét képező Ross-tengerben az aljzathoz rögzülve élő, ágakhoz hasonó mohaállatkákból (Bryozoa) elsőként Robert Falcon Scott angol sarkkutató 1901 és 1911 között gyűjtött mintákat. Azóta a múlt században többen is vizsgálták ezeket az egyszerű felépítésű, telepekben élő állatokat, amelyek az utóbbi évtizedben látványosan nagyobbra nőnek.

A Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a brit szakemberek vezette nemzetközi csapat arra próbál válaszokat találni, hogy mi okozhatta a telepeket alkotó parányi állatok szokatlan méretét.
Feltételezéseik szerint elképzelhető, hogy az állatok nagysága az üvegházhatást okozó gázok, elsősorban a szén-dioxid-koncentráció növekedésével lehet összefüggésben.

A növekedés a dúsabb táplálék következménye, azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mely létfontosságú anyagok okozták ezt a - számukra kedvező - változást.

A kutatók azt feltételezik, hogy az egyedek rendkívüli mérete a megnövekedett szén-dioxid-szintnek köszönhető, és így akár az is előfordulhat, hogy az élővilág képes lesz felhasználni, és megkötni az emberi tevékenységgel légkörbe jutó többlet szén-dioxidot.

Scott múzeumokban tárolt mintái jó összehasonlítási alapot jelentenek ahhoz, hogy a szakemberek megvizsgálják a déli-sarkköri állatoknál száz év alatt bekövetkezett változásokat.

David Barnes, a British Antarctic Survey kutatója elmondta, hogy egy faj tanulmányozásával még nem vonhatnak le egyértelmű következtetéseket a klímaváltozásról, ezért a szén megkötésének alakulását más élőlényekben is meg kell vizsgálniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzhiány miatt bezárják a látássérültek dél-dunántúli rehabilitációs központját

Pályázati támogatás és újabb kiírás hiányában forrás nélkül maradtak a látássérültek regionális… Tovább olvasom