Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

Milliókért kelhet el Michelangelo egyik vázlata

A várakozások szerint 3-5 millió font (900 millió és 1,5 milliárd forint) közötti áron kelhet el a Christieís július 5-i londoni árverésén Michelangelo A cascinai csata címmel tervezett képe egyik vázlata.

Az aukciósház szerint a férfiakt 1504 körül születhetett, nem sokkal azután, hogy a reneszánsz mester hozzáfogott a firenzei virtus diadalát megörökítő csatajelenet megfestéséhez.

Firenze vezetése Michelangelo mellett Leonardo da Vincit is megbízta, hogy vigyen freskót a Palazzo Vecchio falára. Da Vinci feladata egy másik győztes csata, az anghiari ütközet megfestése volt.

A reneszánsz mesterek viadala azonban nem maradt fenn, sem Michelangelo, sem pedig da Vinci munkája nem készült el, mindkettő "eltűnt", valószínűleg több réteg festék fedi őket a palota valamelyik falán. Megőrződtek viszont metszetek és vázlatok.

A Christieís által kínált rajz "nagyon ritka, közvetlen láncszem a nyugati művészet egyik legnagyobb soha el nem készült mesterművéhez". A cascinai csata vázlatai szétszóródtak a világban, manapság már csak ezekből a rajzokból lehet tudni, milyennek álmodta meg Michelangelo a művet.

A freskót "beharangozó" rajz egyike a fennmaradt 24 lapnak, de ez az egyetlen tanulmány, amely még magánkézben van - közölte az aukciósház.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyeregbe Magyarország! Szeptemberben rajtol a Nemzeti Vágta

2011-ben még több programmal és versennyel várja a látogatókat a Nemzeti Vágta. Tovább olvasom