Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Miért fokozza a fény a migrénes fejfájdalmat?

Az amerikai Harvard Egyetem kutatóinak sikerült kideríteniük, hogy miért fokozza a fény a migrénes fájdalmat.
A tudósok kutatásaikról a Nature Neuroscience című szaklapban számoltak be. A visszatérő rohamokban jelentkező, többnyire féloldali fejfájás előfordulása a teljes népességre vonatkoztatva 8-12 százalék, ezen belül leggyakoribb a 20-50 közötti nők körében, ebben a csoportban 20-25 százalékot is eléri a gyakorisága.

A migrénes rohamok 4 órától 3 napig is eltarthatnak és havonta többször ismétlődhetnek. A fájdalom általában lüktető, görcsös jellegű, szinte mindig hányinger, de legalábbis étvágytalanság, a külvilág ingerei (fény, hangok, szagok) iránti fokozott érzékenység kíséri.

Mint a BBC (http://www.bbc.co.uk) hírei között olvasható, a vizsgálatokban 20, látását vesztett beteg vett részt. Az első csoportba olyanok kerültek, akik valamilyen szembetegség - az ideghártya (retina) daganata vagy glaukóma (zöldhályog) - miatt teljesen elveszítették a látásukat. Mivel a fényérzékenység is elveszett, esetükben nem alakulhatott ki az alvás-ébrenlét normális ritmusa. A második csoportba olyanok kerültek, akik az ideghártya elfajulása miatt ugyan elveszítették látásukat, de a fényérzékelésük megmaradt, ahogy az alvás-ébrenlét ritmusa is.

Míg az első csoport tagjai nem reagáltak a fényre, a másodiké a fejfájás fokozódására panaszkodtak, amikor a fény hatásának tették ki őket, különösen ha kék vagy szürke hullámhosszú fényről volt szó.

"Ez arra utalt, hogy a látóideg is részt vesz a folyamatban, mivel a teljességgel vak személyeknél ez az ideg nem továbbítja a fényimpulzusokat az agyba" - magyarázta a vizsgálatokat irányító Rami Burstein professzor.

Hozzátette: gyanítják, hogy a folyamatban részt vesznek a retina közelmúltban felfedezett érző sejtcsoportjai is, amelyek melanopszin nevű fehérjét tartalmaznak.

A Harvard Egyetem kutatói végeztek kísérletet patkányokon is, amelyeknek a szemébe festékeket fecskendeztek és megfigyelték a színezőanyag útját a látóidegen keresztül az agyba. Így fedezték fel azt az agyi sejtcsoportot, amely migrénes roham alatt aktiválódik.

"Amikor apró elektródákat ültettünk ezekbe a migrénes neuronokba, azt fedeztük fel, hogy a fény elektromos impulzusok áradatát indítja el, amelyek ezeken az idegsejteken összpontosultak" - mutatott rá Burstein professzor. Az idegsejtek egy ideig aktivált állapotban maradtak azután is, hogy megszűnt a fény hatása.

"Ez megmagyarázza, miért mondják a betegek, hogy a fejfájás a fényhatás után pár másodperccel fokozódik, de akár 20-30 percet is el kell tölteni egy sötét helyiségben, hogy enyhüljön a szenvedés" - tette hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A született feleség, Teri Hatcher rúdon táncol

Teri Hatcher mindig meglepi rajongóit. Tovább olvasom