Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Mélyre hatol a tüdőben az újinfluenza vírusa

Az új típusú, H1N1 influenza vírusa a légcsőtől a tüdő mélyéig károsítja a légutakat, hasonlóan az 1918-as és 1957-es járványt okozó vírusokhoz.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) munkatársai, valamint New York város vezető egészségügyi szakemberei 34 olyan embertől származó metszeteket vizsgáltak, akik H1N1-vírusfertőzés miatt haltak meg a járvány kitörése óta. A légcső és a főhörgők minden esetben gyulladásban voltak, időnként súlyosan károsodtak. Az esetek több mint felénél mélyebben, a kisebb hörgőkben is találtak károsodást, mintegy háromnegyedénél pedig a léghólyagocskák (az apró, vékony falú, levegővel kitöltött gömbök a tüdőben) is sérültek.

Jeffery Taubenberger víruskutató elmondta, hogy a légutak szöveteinek károsodása nagyon hasonlít az 1918-as és 1957-es járványok idején terjedő influenzavírusok pusztításához, eltér azonban a szezonális influenzavírus okozta károktól, amelyek nem érintik a tüdőt ilyen mélységben.

A kockázati tényezők között újdonság a jelentős túlsúly: a mostani tanulmányban vizsgált halálesetek 72 százalékában elhízott volt az áldozat. "Nem tisztázott, mi az összefüggés az elhízás és az influenza között" - mondta Taubenberger. A tanulmány az Archives of Pathology and Laboratory Medicine című szakmai folyóiratban jelent meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Johnny Depp játszhatja majd a forradalmár Pancho Villát?

Lehetséges, hogy Johnny Depp alakíthatja majd Pancho Villát, a mexikói forradalmár életét feldolgozó… Tovább olvasom