Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Megtisztítják 2012-re a Mount Everestet

Megkezdődik április közepén a Mount Everest nagytakarítása: a környezetvédő akciót szervező Nepál bízik abban, hogy 2012-re megtisztíthatják a világ legmagasabb - 8848 méteres - hegycsúcsát a szeméttől.
A Saving Mount Everest 2011-2012 elnevezésű kampányban a nemzetközi közösség is részt vesz - vált ismertté Katmanduban. A szervezők szerint az idei, júniusig tartó művelet során hozzávetőleg nyolcmillió tonna szemetet akarnak lehozni a Mount Everestről (Csomolungmáról) és a hegymászó útvonalakról.

Az akció nemcsak egyszeri nagytakarítást jelent, hanem kétéves program arra, hogy kialakítsák a felelős hulladékgazdálkodás fenntartható rendszerét a környéken - fogalmaztak közleményükben a szervezők.

"A Mount Everest jelkép számunkra, és bár a hegymászás nem jár károsanyag-kibocsátással, mégis termel szemetet, így komoly figyelmet kell fordítani a természet megőrzésére" - mondta az Asian Trekking elnevezésű szervezet nepáli csoportjának elnöke. Ang Cering serpa szerint ahogy olvad a hó a világ legmagasabb hegyén, úgy szabadul fel és gyűlik össze a szemét a Mount Everest alacsonyabb részein.

A hulladékokat nem csupán az utóbbi évek expedíciói hagyták ott, sokkal régebbi, akár az 1970-es évekből is származhatnak. Egy olasz expedíció például helikopterroncsot hagyott maga mögött évtizedekkel ezelőtt.

A nepáli kormány 1992-ben szemétadót vetett ki a hegymászókra, a friss szemét gyűjtését az intézkedésnek köszönhetően azóta ellenőrzik.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2011. április 05. 00:21
    „50 meterrel alacsonyabb lesz :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ezüst ára 38 éves csúcson

Az ezüst ára 38 éves csúcsra emelkedett a világpiacon, unciánként 38,49 dolláron jegyezték. Tovább olvasom