Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Megőrült a világ a kamerának pózoló gorilláktól - Most kiderült, hogy készült a kép

A gondozók igyekeznek a lehető legtöbb hozzáférést biztosítani a gorilláknak a természetes környezetükhöz, ám elkerülhetetlen, hogy az állatok "szinte ugyanúgy viselkedjenek, mint az emberek".
A vadőrnél lévő mobiltelefont meglátva "vágta pózba" magát az a két nőstény gorilla, amely két lábra állva szelfizett gondozóival a múlt hétvégén a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Virunga Nemzeti Parkban. A park Instagram- és Facebook-oldalán szombaton közzétett fotó pillanatok alatt bejárta az internetet.
 

Elengedtük őket séta közben, hogy nyugodtak legyenek, viszont érdekelte őket, hogy mi történik körülöttük. Egyszer csak felálltak, én meg elővettem a telefonomat, mert nem akartam elszalasztani ezt a kivételes lehetőséget"

- idézte fel a fotót készítő Mathieu Shamavu, a parkon belül működő, az árván maradt hegyi gorillákról gondoskodó Senkwekwe Központ munkatársa.
    

Amikor meglátták, hogy előveszem a telefonomat, abbahagyták, amit épp csináltak, és a kamerába néztek"

- tette hozzá a vadőr.

    
A két nőstény gorillát, Ndakazit és Ndezét 2007 óta nevelik a Senkwekwe Központ gondozói. Az akkor még kölyök állatok családját orvvadászok ölték meg.
    
A Közép-Afrika vulkanikus hegységei között elterülő parkban él a világ hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) populációjának több mint fele. A veszélyeztetett hegyi gorilla a keleti gorilla három alfajának egyike. Az állatokra komoly fenyegetést jelentenek az orvvadászok és a fegyveres csapatok.
    
Mivel az állatok fiatalkorukban kerülnek a központba, ezért a gondozóiktól "lesnek el" mindent.

A viselkedésüket tekintve szeretnek utánozni mindent, ami körülöttük történik, mindent, amit csinálunk"

- mondta Shamavu, hozzátéve, hogy a gondozók igyekeznek a lehető legtöbb hozzáférést biztosítani a gorilláknak a természetes környezetükhöz, ám elkerülhetetlen, hogy az állatok "szinte ugyanúgy viselkedjenek, mint az emberek".
    
Az árván maradt gorilláknak folyamatos gondoskodásra van szükségük, ezért a vadőrök a közelükben élnek és velük töltik a napjaikat.

Mindig együtt vagyunk, mi etetjük őket, sétálunk velük, a mi kíséretünkkel töltenek időt a természetes környezetükben, mi gondoskodunk a védelmükről"

- mondta Shamavu. Hozzátette: "ez az oka annak, hogy a gorillák hozzá vannak szokva a jelenlétünkhöz, a védelmezőik jelenlétéhez, és senki más, egyetlen újságíró, egyetlen látogató sem lett volna képes elkészíteni egy ilyen képet".
    
A park vezetőségének reményei szerint a gorillás szelfi segít jobban megismertetni a nagyközönséggel a parkot és annak tevékenységét, valamint többeket arra fog sarkallni, hogy segítse a hegyi gorillák és egyedülálló természetes élőhelyük megóvására tett erőfeszítéseket.
    
A park tavaly bezárt, miután fegyveresek elraboltak néhány turistát és megölték az őket védelmező vadőrt. Idén februárban nyitott ki újra, ám alig egy hónappal később milicisták végeztek az egyik vadőrrel.

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családbarát mobilapplikációt mutattak be

Családbarát mobilapplikációt mutattak be
Kilenc hónapos munkával gyűjtötték össze azon intézmények, áruházak listáját, amelyek segítik a… Tovább olvasom