Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Megnyílt a kémia nemzetközi éve

Hivatalosan is megnyitotta Párizsban a kémia nemzetközi évét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Servezete (UNESCO), ezzel egyidőben Varsóban a francia szenátus elnökének jelenlétében rendeletet fogadtak el arról, hogy 2011 a tudományág jegyében zajló év, annak emlékére, hogy száz éve kapott Nobel-díjat Marie Sklodowska-Curie.
A kémia nemzetközi éve révén az UNESCO rá kíván világítani a természettudományos ág jelentőségére. A környezet, a táplálkozás, a vízhez való hozzáférés, az egészség, az energia, ezek mind olyan területek, amelyeken a kémia hozzájárul a nagy vívmányokhoz - hangoztatta Irina Bokova, a szervezet főtitkára.

A kezdeményezésnek nem csak az a célja, hogy "csupa jót mondjanak a kémiáról", sokkal inkább, hogy a kellemetlenségekre, a veszélyekre is felhívja a figyelmet - tette hozzá. "A fejlődő országok nem követhetik el ugyanazt a hibát, mint Európa és Amerika, és nem használhatnak vegyszereket a mezőgazdaságban" - fogalmazott.

Az ENSZ különös hangsúlyt kíván helyezni az úgynevezett "zöld kémiára", és be akarja mutatni, milyen pozitívumokkal tud ez a tudományág szolgálni a klímavédelem és a környezetvédelem területén. "A napenergia és a bioüzemanyag is része a kémiának" - magyarázta Bokova.

Az UNESCO-főtitkár külön tisztelgett a kémia területén dolgozó nők előtt, akik a nemek közti kiegyensúlyozottságért is dolgoznak mind a tanítás, mind pedig a kutatás terén. Bokova megemlékezett Marie Curie személyéről is.

Marie Sklodowska-Curie éppen száz éve, 1911-ben kapott Nobel-díjat. "Szívében francia volt, de soha nem tagadta meg lengyel gyökereit. És amikor felfedezte a rádium íősétí, a polónium nevet adta neki" - mondta Varsóban Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a kémia nemzetközi éve

Hivatalosan is megnyitotta Párizsban a kémia nemzetközi évét az UNESCO. Tovább olvasom