Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Megkezdődött a visszaszámlálás a királyi esküvőre Stockholmban

Már vágják a centit Stockholmban: ahogy közeleg Viktória svéd trónörökös hercegnő esküvőjének napja, annál nagyobb az idegesség, a jegyespár próbákkal tölti idejét, a főváros dómját már díszítik, a vendéglista és az esküvői ruha azonban még mindig jól őrzött titok.

Viktória és vőlegénye, Daniel Westling ruha-, esküvői-, és minden olyan próbára eljár, ami egy királyi esküvő előtt dukál. Bár a szombati esküvő előtt a sajtó már sok mindenre fényt derített, azt még mindig nem lehet tudni, hogy ki tervezi a hercegnő ruháját, amelyhez a hírek szerint kilencméteres uszály készül.

Az örömapa, vagyis XVI. Károly Gusztáv király heves vitában áll a rendőrséggel, mert a hatóságok az uralkodó szerint túlságosan is szigorú felügyeletet szánnak az ifjú pár kocsikázásához. Szilvia királynénak kisebbik lányát, Madeleine-t kell istápolnia, a 28 éves hercegnő ugyanis nővére esküvőjén jelenik meg először hivatalosan azóta, hogy felbontotta jegyességét a hűtlenkedő Jonas Bergströmmel.

Az udvar gőzerővel dolgozik az esküvőn, a Svenska Dagbladet mindezt egy kissé már meggyötört királyi paripa - név szerint Salvador - képével illusztrálta. Salvador egyike lesz azoknak a lovaknak, amelyek az ifjú házasok hintaját húzzák át a városon. A kocsikázás idejére egymillió embert várnak az utak mentén.

A stockholmi dóm zárva tart a látogatók előtt, ugyanis gőzerővel díszítik a szertartásra. A székesegyházba várt vendégek pontos száma nem ismert, a vacsoráról gondoskodó Stefano Cetenacci azonban úgy tudja, 500-600 főre kell főznie - hogy mit, az természetesen még titok.

Az uralkodóházak már jelezték, hogy kik képviselik országukat a svéd hercegnő esküvőjén. A japán császári családból a trónörökös Naruhito, a thaiföldi királyi családból Szirindhorn hercegnő érkezik. Norvégiából V. Harald király, Dániából II. Margit királynő vezeti a "küldöttséget".

Alacsonyabb rangon képviselteti magát a Windsor-ház, amely Károly trónörökös helyett Edward herceget és feleségét küldi Stockholmba.

A svédek a visszaszámlálás legfontosabb pillanatairól a televízióban értesülhetnek, az SVT adó hétfőtől élő műsorban számol be a részletekről.

Svédországban legutóbb 1976-ban tartottak királyi esküvőt, így nem csoda, hogy nagy érdeklődés kíséri a szombati napot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védőoltásokat ajánlott fel a gyógyszergyártó cég

Hepatitis A és B elleni védőoltást adományozott az árvíz sújtotta térségben élők számára egy… Tovább olvasom