Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Már a dinoszauruszok is a tetvektől szenvedhettek

A röpképtelen tollas dinoszauruszok idejük nagy részét vakarózással tölthették, hogy enyhítsék a tetvek okozta viszketést, már amennyiben helytállóak amerikai és brit kutatók eredményei, akik tanulmányukat szerdán tették közzé a Biology Letters című folyóiratban.
A tetvek szigorúan "szakosodnak", alkalmazkodva a gazda szervezetéhez, ezért segítségükkel nyomon lehet követni a vérszívó élősködőknek "menedéket nyújtók" evolúcióját. A Londoni Természettudományi Múzeum és az Illinois-i Egyetem kutatói a tetvek segítségével azt kívánták meghatározni, hogy mely tényezők segítették elő a madarak és az emlősök sokféleségét. A közkeletű elmélet szerint a kihalási esemény, amely 65 millió évvel ezelőtt véget vetett a dinoszauruszok uralmának bolygónkon, egyben utat nyitott a madarak és az emlősök differenciálódása előtt is - olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com) és a Live Science (http://www.livescience.com) tudományos hírportálokon.

A kutatók 69 jelenkori tetűfaj DNS-t vizsgálták, hogy megrajzolják az élősködő "családfáját". Ebből viszont kiderült, hogy a szárnyatlan rovarok már jóval a dinoszauruszok kihalása előtt kiválasztották "kenyéradó" gazdáikat. Következésképpen a madarak és az emlősök differenciálódása a dinoszauruszok korában kezdődött el, és az őshüllők voltak a vérszívók első gazdái.

"A tetvek élő fosszíliák, e parazitákban van megírva a múltunk" - fogalmazott Vincent Smith, a Londoni Természettudományi Múzeum kutatója, aki szerint a rovarok markerekként szolgálnak a gazdaszervezetek evolúciójának megismeréséhez. A tetvek segítségével sikerült például meghatározni, hogy mikor öltött magára ruhát az ember, vagy megismerni az amerikai őslakosság történelmét.

Kevin Johnson, az Illinois-i Egyetem kutatója viszont azt emelte ki, hogy a tetvek 100-125 millió évvel ezelőtt váltak élősködővé. Ez nagy valószínűséggel azután következett be, hogy kifejlődött a potenciális gazdák tollazata, szőrzete.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2011. április 06. 19:05
    „Mi is-csak azóta nagyobbak lettek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaterára kerültek a sztár cipő designerek alkotásai

Kiss Ádám, Bartók Eszter, az Anti Fitness Club, Zimány Linda, Hujber Feri, Varga Viktor, Dér Heni és… Tovább olvasom