Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Már 2500 éve is főztek sört Dél-Franciaországban

Az elsősorban boráról híres dél-franciaországi Provence-ban a sörfőzésnek is nagy hagyománya van: a legújabb felfedezések szerint 2500 éve is készült már itt "házisör".

A Montpellier-ben működő biorégészeti és környezetvédelmi központ kutatói először találtak a 2500 éves múltra utaló jeleket.

A Human Ecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a régészek egy a Krisztus előtti V. századból származó házban, egy kerámiaedényben és egy kútban égetett és erjesztett árpát találtak.

A kutatók szerint a hobbi sörfőzők az árpát csíráztatták, majd a magok szárításával és megpörkölésével állították meg a folyamatot. Köszörűkővel szétzúzták a magokat, hogy malátát állítsanak elő. Ezt vízzel keverték és edényekben erjesztették. Ez az eljárás nagyban hasonlít ahhoz, amit ma is alkalmaznak a sörfőzés során.

"A családok nagy valószínűséggel maguknak készítették a sört. Ez feltehetőleg egy helyi és nagyon régi hagyomány volt" - mondta el a tanulmány vezetője, Laurent Bouby. A bortermelést ezzel szemben a Dél-Franciaországban élő emberek a Földközi-tenger egyéb régióiból bevándorló telepesektől tanulták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A napfoltoknak évekre-évtizedekre búcsút lehet mondani

A Nap szokatlanul hosszú "álomba" készül merülni, így 2020 táján évekre vagy akár évtizedekre is… Tovább olvasom