Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Makk Károly mozija a magyar társadalom problémáiról

A korrupcióról, a politika és a bűnözés összefonódásáról forgatta legújabb játékfilmjét Makk Károly.
A Kossuth-díjas rendező Így, ahogy vagytok című politikai krimijét szombaton mutatják be a 41. Magyar Filmszemlén.

Mint Makk Károly az MTI-nek elmondta, filmje egyaránt nevezhető politikai kriminek, drámának vagy thrillernek, a lényeg nem a műfaji megjelölésben rejlik. "Ez a film nálam az elmúlt néhány év ingerlő tapasztalatainak a végeredménye. A késztetés onnan ered, hogy mindenki beszél egy jobb társadalomról, arról, hogy mit kellene csinálni" - fogalmazott a rendező, hozzátéve: különböző "nehézségi erők" mindig megakadályozzák az ország előrelépését; az igazi gondok kibeszéletlenek maradnak, a film területén is.

"Nem állítom, hogy én általában elmondom, mi a fő baj, de megnevezek egy konkrét történet apropóján olyan emberi viselkedéseket, tulajdonságokat, amelyek részben egy adott társadalmi konstrukció gyümölcsei: a bűnözés, a maffia, a könyörtelen hazugsági sorozatok" - jegyezte meg Makk Károly. A rendező Kertész Ákos Farkasbőrben című elbeszélését írta filmre a szerzővel és Bereményi Gézával. "A közös forgatókönyv-készítés megszokott módszer a filmcsinálásban; olyan, mint egy társasjáték. Én el voltam egy kicsit akadva az apróbb részletekben, Gézának pedig hihetetlen intelligens rálátása volt és egy olyan érzés benne, ami nagyon egybeesett az enyémmel" - beszélt a közös munkáról.

Az Így, ahogy vagytok stáblistáján feltűnnek a fiatal színészkorosztály legismertebb arcai (Csányi Sándor, Trill Zsolt, Fenyő Iván, Szabó Győző), a középgeneráció tagjai közül a főszerepet játszó Cserhalmi György, valamint a szerelmét alakító Nagy-Kálózy Eszter, de Makk Károly filmjében tért vissza a filmvászonra betegsége után Törőcsik Mari is. "Nagyon örültem, hogy össze tudtuk hozni különböző generációk nagyjait, mert üdítő hatással voltak egymásra és rám is" - árulta el a rendező.

Mint hozzáfűzte, a fiatalabb színészek közül többeket külön motivált, hogy "ők most nem szívtipró amorózók, hanem a bűnözésben fél- vagy két lábbal benne lévő fickók". Az Így, ahogy vagytok központi alakja a pilótából polgármesterré lett idealista Bencze Gábor, akinek tapasztalnia kell, hogy a települést gátlástalan érdekcsoportok tartják kezükben. Mint Makk Károly elismerte, a film története Móricz Zsigmond Rokonok című művének "távoli rokona".

A regény azonban "szolidabb". A Rokonok Móricz korának erkölcsi képlete, hiszen egy öngyilkos embernek még van lelkiismerete - emlékeztetett. "Azóta túlestünk egy világháborún, egy rendszeren, majd azt hittük, hogy ezt a rendszert meg is változtattuk radikálisan" - tekintett vissza az elmúlt évtizedek történetére Makk Károly azt indokolva, miért van filmjében sokkal több vadság és nyersesség, mint a húszas-harmincas években játszódó regényben.

Terveiről szólva a rendező elmondta: vannak témák, melyek érdekelnék, de a hazai közönségből jórészt kiveszett a magyar film iránti érdeklődés. "Várjuk meg először, hogy sül el az Így, ahogy vagytok" - fogalmazott. A legújabb Makk Károly-játékfilm bemutatójának az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont szombat este. A rendező közlése szerint az Így, ahogy vagytok február 17-től kerül a mozikba.

Olvasóink írták

  • 1. gönczsandor 2010. február 13. 16:31
    „koronco hataraba most felpalyas uton lehet haladni mert 30-40 centimeteres hovuvas gatolja az utszakaszt aki arra megy kerem vigyazzon”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ehető rovarokat tenyésztenek a tudósok

Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel… Tovább olvasom