Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Magánnyugdíjkasszák: eddig 42,04 százalékos visszalépési arány

A visszalépésre jogosult 109.914 magán-nyugdíjpénztári tagból 46.212 - a jogosultak 42,04 százaléka - lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe az eddig regisztrált adatok szerint.
Juhász Istvánné elmondta: az ismertetett számok 16 pénztárnak - a létszámot és a vagyont tekintve a szektor 96 százalékának - adatait tartalmazzák. A visszalépők végleges száma a főtitkár szerint az ismertetettnél biztosan magasabb lesz, ugyanis a nyugdíjkasszák még nem dolgoztak fel minden adatot.

A legmagasabb visszalépési arány 57,5, a legalacsonyabb 16,4 százalék - mondta a főtitkár. Az arányt az is befolyásolja, hogy az adott kassza tagjainak milyen a korösszetétele, a létszáma, továbbá, hogy mennyire intenzív a kapcsolat a tagokkal. Több munkáltatói pénztárnál ezért meghaladja a 40 százalékot a visszalépési arány.

A tagokkal való elszámolás után derül ki, hogy a visszalépők mekkora vagyont visznek magukkal. Juhász Istvánné ennek összegét 45-50 milliárd forintra valószínűsítette. Nyugdíjának újbóli megállapítását az eddigi adatok szerint 995 pénztártag kérte, nekik vissza kell fizetniük a korábban kapott pénztári szolgáltatás összegét.

Az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon 2007 végén 715 ezer, 2008 végén 637 ezer, 2009. szeptember végén 828 ezer forint volt. A visszalépési szándékot december 31-ig kellett jelezni a magán-nyugdíjpénztáraknak.

A tb nyugdíjrendszerbe azok a pénztártagok léphettek vissza, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket, és önként (nem pályakezdőként) váltak magán-nyugdíjpénztári taggá. Nyugellátásuk összegének ismételt megállapítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával azok kérhették, akik számára 2009. július 9-ét megelőzően tb öregségi nyugellátást állapítottak meg, és annak összegét (pénztári tagságukra tekintettel) 75 százalékos mértékben határozták meg.

Esetükben feltétel volt, hogy a korábban kapott pénztári szolgáltatás összegét a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül visszafizessék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földrengések által leginkább veszélyeztetett térségek a világban

A Karib-tenger térsége a földrengések által leginkább veszélyeztetett régiók közé tartozik, együtt a… Tovább olvasom