Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

Londoni elemzők: agresszív MNB-kamatcsökkenés is lehet hétfőn

Az általánosan várt fél százalékpontos enyhítésnél jóval agresszívabb kamatcsökkentésre is elszánhatja magát hétfőn a magyar jegybank, mivel ezt most lehetővé tennék a piaci körülmények - jósolták csütörtökön londoni feltörekvő piaci elemzők.

A 4cast nevű vezető gazdasági előrejelző és elemző cég szakértői szerint az MNB Monetáris Tanácsa "nagyon erőteljes inflációs érvekkel felfegyverkezve" lephetné meg ismét a piacot a vártnál esetleg nagyobb csökkentéssel, és egy ilyen lépés mellett szólna az egyre javuló piaci háttér is.

A ház elemzői csütörtöki értékelésükben "nagyon jelentősnek" nevezték annak esélyét, hogy a magyar jegybank a szeptember 28-i kamatdöntő értekezleten a piaci konszenzusban szereplőnél meredekebb enyhítésről dönt. A 4cast a maga részéről a jelenleg 8,00 százalékos alapkamat 0,75 százalékpontos csökkentését jósolja, de közölte: nem zárja ki a júliusihoz hasonló mértékű, újabb 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést sem jövő hétfőn.

A cég szerint a monetáris tanácsnak több jó indoka is lenne a várakozást meghaladó csökkentés megfontolására. Az egyik az, hogy a piaci kondíciók nagyon kedvezők: a szuverén törlesztéskockázatra köthető határidős piaci csereügyletek (CDS) árazása Magyarország esetében, tíz éves futamidőre 30 bázisponttal csökkent az utóbbi egy hónapban, és ismét a Lehman Brothers nagybank bukása előtti szinten jár.

Emellett a magyar kormánykötvények hozama is mintegy 40 bázispontot csökkent a tíz éves lejárati kategóriában, és az euró/forint-árfolyam is "nagyon nyugodt", stabilan a 270-275-ös sávban van.
Mindez javuló befektetői bizalmat jelez, bár ez önmagában talán még nem lenne elegendő érv a várt fél százalékpontnál nagyobb kamatcsökkentéshez.

A 4cast szerint azonban az infláció átbillentheti a mérleget. A legutóbbi két inflációs adat azt jelzi, hogy a júliusi áfaemelés átszűrődési rátája sokkal kisebb volt a vártnál, alig több mint 50 százalék, jóllehet az első két hónap után 80-90 százalékos ráta "lett volna normális".

Az "igen biztató" inflációs számok erőteljes lefelé mutató sokknak felelnek meg a reálkamat-várakozások szempontjából, és nagyon erős érveket szolgáltatnak a pénzügypolitikai testületnek egy nagyobb lépés megtételére - áll a 4cast csütörtöki elemzésében.

A cég szerint két olyan tényező is van azonban, amely a vártnál nagyobb csökkentés ellen szól. Az elmúlt hónapok részvénypiaci fellendülése most már "túlfeszítettnek" tűnik, és lehetséges egy nagyobb korrekció, ami pénzügypolitikai óvatosságra int, vagyis arra, hogy az MNB inkább hosszabb távra húzza szét a monetáris enyhítést. Ez akár elég erős érv is lehetne arra, hogy a fél százalékpontos kamatcsökkentés felé billentse a mérleget - akkor, ha a magyar jegybank júliusban már nem hajtott volna végre egy 1,00 százalékpontos enyhítést, megmutatva, hogy kész a pillanatnyi lehetőségeket kihasználva meredek csökkentésre is - áll az elemzésében.

A cég szerint a másik fő ellenérv a nagyobb mértékű csökkentéssel szemben az lehet, hogy a monetáris tanács esetleg tart a szélsőségesen agresszív kamatcsökkentési várakozás kialakulásától, és attól, hogy ez aláássa hitelességét - és végső soron a forintot.

A londoni Cityben konszenzussá vált a magyarországi kamatcsökkentési ciklus folytatódásának előrejelzése, jóllehet az enyhítés várható mértékéről eltérnek a prognózisok.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői a vártnál számottevően jobb augusztusi magyarországi inflációs adatsor ismertetése után az addigi 7 százalékról 6,50 százalékra módosították az idei év végi MNB-kamatszintre adott előrejelzésüket, és jövőre 6 százalékos MNB-kamatot jósoltak. Megjegyezték ugyanakkor, hogy 6 százalék alatti kamatszintnek már negatív átgyűrűző hatása lehet a forintra a kockázatvállalási hajlam gyengülése esetén.

A Wood Ú Co. nevű, Kelet-Közép-Európára szakosodott befektetési társaság elemzői azonban jövőre 5 százalékos magyarországi jegybanki kamatmélypontot is elképzelhetőnek tartanak, a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege pedig 2010 végére 3,50-5,50 százalék közé csökkenő magyar jegybanki kamatot valószínűsít.

A Barclays Capital - a City egyik vezető befektetési pénzintézete - által e héten kiadott negyedéves felzárkózó piaci elemzés szerint ugyanakkor a magyarországi piaci és makrofolyamatok indokolnák, hogy a magyar jegybanki alapkamat már 2010 első negyedének végére 5 százalékra csökkenjen. A londoni nagybank szerint a következő két negyedév azért is kínál jó lehetőséget a gyors kamatcsökkentésre, mivel az amerikai Federal Reserve és az euróövezeti jegybank (EKB) majdani szigorítási ciklusainak kezdete még odébb van, a globális kockázatvállalási hajlam javul, a magyar gazdasághoz kapcsolódó kockázatok pedig láthatólag jelentősen mérséklődtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel szőkének lenni a menő!

Rövid vagy hosszú haj? Mindegy, a lényeg, hogy szőke legyen! Azért vigyázzunk, a ködös, hűvös… Tovább olvasom