Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Lajkó Félix citerán játszik új lemezén

A 38 éves népszerű vajdasági művész április 21-én a Budapest Folk Fest gáláján, a BMC-ben mutatja be új, Mezőn című anyagát.
Csak citerán játszik napokban megjelenő új lemezén, a Mezőn a hegedűvirtuóz Lajkó Félix. A 38 éves népszerű vajdasági művész április 21-én a Budapest Folk Fest gáláján, a BMC-ben mutatja be új anyagát.

"Bár hegedűsként tartanak számon, tízévesen a citera volt az első hangszerem és azóta is jelen van az életemben. A Mező című albumot a Fonó Kiadó felkérésére készítettem, szerettek volna egy olyan lemezt, amelyen csak citerán játszom, hegedűn egyáltalán nem" - mondta Lajkó Félix.

Felidézte, hogy előző lemezein is vannak citerás felvételek, filmzenékben is többször játszott ezen a hangszeren, és mostanában a koncertjein is rendre előveszi a citerát a hegedű mellett. Lajkó Félix szerint nem igazán más a két hangszeren játszani, talán a hegedű időigényesebb.
"A Mezőn szólókompozíciók és zenekari számok egyaránt vannak, akad közöttük könnyedebb és egészen komoly darab is. A lemezen szabadkai zenésztársaim, vagyis Brasnyó Antal brácsás, Kurina Ferenc bőgős és Kurina Mihály cimbalmos hallható még, ők egészítenek ki a lemezbemutató koncerten is a BMC-ben" - fejtette ki a zenész.

Lajkó Félix elmondta, hogy még nem járt a nemrég megnyílt BMC Zenei Központban, de azt hallotta, jó a hely akusztikája. "Általában mindenféle teret be lehet játszani, segítségnek meg ott van az erősítés, ha szükség van rá. Persze örülök, ha jó az akusztika".

Lajkó Félix citerán játszik új lemezén, a Mezőn.
Lajkó Félix citerán játszik új lemezén, a Mezőn.

A zenész az elmúlt években több lemezt rögzített szokatlan helyszíneken: A bokorból című, 2009-ben megjelent anyagot a palicsi erdőben vették fel, a két évvel későbbi Makovecz-turné anyagát pedig a 2011-ben elhunyt építész által tervezett épületekben.

"Ezúttal semmi extra nem volt, egy törökbálinti stúdióban dolgoztunk. De a közeljövőben is lesznek erdei felvételek" - tette hozzá Lajkó Félix, aki egy pénteken az internetre felkerült háromperces kisfilmben Brasnyó Antallal egy ladikban zenél együtt egy folyón.

Beszámolt arról, hogy a mostani felállás mellett sokszor fellép szólóban, emellett duóban Brasnyó Antallal, és másokkal is. A nyár elején Kappel Edit lókiképzővel, lovasedzővel, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság lipicai lovait kísérve, a tavalyi bécsi fellépés után Pesten fog zenélni.

Május 7-én a Művészetek Palotájában Varnus Xavér orgonaművésszel lesz közös koncertje. "Xavér témáira fogok improvizálni, ami érdekes kihívás lesz. Szeretem az orgonát. Ezúttal hegedülni fogok, bár Xavér szeretné, hogy citerázzak is. Meglátjuk" - mondta végül Lajkó Félix.

A szerbiai születésű Lajkó Félix 1994-ben adta ki első lemezét, 1997-ben pedig megjelent kartonborítós CD-je, amelyen első zenekarának tagjai, a szabadkai Kurina testvérek játszottak. Lajkó Félix különféle formációkban járja a világot, 2006 óta kíséri Brasnyó Antal brácsás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A halolaj gyógyír lehet a súlyos influenzára - japán kutatók szerint

A közönséges halolajban megtalálható egyik anyag jelentősen csökkenti a súlyos influenza tüneteit,… Tovább olvasom