Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Környezetbarát italautomatákra vált a Coca-Cola

Környezetbarát italautomatákra és hűtőberendezésekre vált a Coca-Cola vállalat, hogy ezzel csökkentse a berendezések által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét.
Muhtar Kent vezérigazgató bejelentette, hogy 2015-től kivonják majd az italautomatáikból és hűtőberendezéseikből az üvegházhatásért felelős fluorozott szénhidrogéneket (HFC). Ugyanis a világszerte működő (közel tízmillió) berendezések nem csupán az üdítőitalok hidegen tartásáért, de a vállalat teljes szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb hányadárét is felelősek. A

hűtőeszközök együttesen 15 millió tonna üvegházhatásért felelős gázt bocsátanak ki évente, amely a cég teljes kibocsátásának 40 százalékát teszi ki.

A fluorozott szénhidrogénekből származó gázok nagy szerepet játszanak a globális felmelegedésben, és a becslések szerint 2050-ig 28-ról 45 százalékra fog növekedni miattuk a szén-dioxid-kibocsátás mennyisége. Mindezek miatt az élelmiszer- és italgyártó vállalatok most azon igyekeznek, hogy új módszereket találjanak ki áruik hidegen tartására. A Pepsico vállalat például már idén elindított egy olyan kísérleti programot, amelyben szén-dioxiddal hűtik az italautomatáikat.

A Coke cég elmondása szerint náluk is a szén-dioxid szerepel az első helyen a szénhidrogének felváltásában. Bár a szén-dioxid maga is üvegházhatású gáz, azonban mintegy 1400-szorosan alacsonyabb a környezetkárosító hatása a hagyományos hűtőfolyadékokhoz képest. A környezetbarát automatákra való váltás meggyorsítása érdekében a Coca-Cola és a partnerei 150 ezer HFC-mentes berendezést fognak vásárolni 2010-ig. "Azt reméljük, hogy a kezdeményezésünket követni fogják majd az élelmiszer- és italgyártó iparban működő más vállalatok is" - mondta Muhtar Kent, hozzátéve, hogy ha minél többen követik majd a példájukat, akkor az új technológia költségei is annál alacsonyabbak lesznek.

A cég egyébként összesen 50 millió dollárt költött, hogy megtalálja a megfelelő környezetbarát megoldást. Reményeik szerint pedig, a berendezések tízéves élettartama alatt, mintegy 53 millió tonnányival fog csökkeni a cég káros anyag kibocsátásának mennyisége.

Olvasóink írták

 • 7. PJ 2009. december 06. 20:09
  „Én tényleg nem szoktam azt a szart inni. Inkább egy pohárka jó magyar bort, na az igen! Amúgy tényleg rögtön jön elemér aztán megmagyarázza hogy a cola milyen jó mert amerikai, és ott minden jó! :D”
 • 6. pacsibácsi 2009. december 06. 19:56
  „Nem vagyok egy nagy Cola-fogyasztó - azért szoktam inni -, de szinte biztos voltam, hogy az eddigi hozzászólók szinte mindegyike azt írja majd, hogy rá se néz. Csakúgy, mint a Meki, ahol szintén alig esznek. Mégis tömve vannak a gyorskajáldák, s Cola-automatából sem azért van annyi, mert megéri fenntartani néhány üveg eladásáért.”
 • 5. urbaniastapista 2009. december 06. 19:34
  „Fából vaskarika.”
 • 4. kolombela 2009. december 06. 17:01
  „És mikor fog átváltani egészségre nem ártalmas termékékre?”
 • 3. Truder 2009. december 06. 14:44
  „Eddig sem, és ezután sem fogyasztom :)”
 • 2. vienna 2009. december 06. 14:01
  „Elemér, ezt az egészségtelen, cukros, fogat feloldó kokain colát is a júeszéjben találták fel.
  Erre is büszke vagy?”
 • 1. Csetneky 2009. december 06. 12:53
  „Nagyon helyes. Ettől függetlenül pontosan ugyanannyi kólát iszom majd, mint eddig.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Parmalat elnökének elrejtett műkincseit

Megtalálták a Parmalat vállalatbirodalom börtönbe zárt egykori főnökének elrejtett műkincseit,… Tovább olvasom