Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Költözik a berlini Staatsoper

Felújítják a berlini Staatsoper Unter den Linden épületét, a háromévesre tervezett munkálatok idejére így a társulatnak költöznie kell.
A következő évadot már a közelmúltban megújult, de kisebb Schiller Theaterben kezdik meg - jelentette be az operaház most hivatalba lépő intendánsa, Jürgen Flimm rendező.

A Bismarck Strassén álló, a közelmúltban felújított Schiller Theater persze kisebb, mint az egykori NDK, illetve Kelet-Berlin büszkesége, a klasszicista stílusban épült, 1844-ben megnyílt hagyományos operaház, a Staatsoper Unter den Linden. A költözést azonban kihívásnak tekinti Daniel Barenboim világjáró zongoraművész-karmester, aki az opera zeneigazgatói feladatait is ellátja. Mint elmondta, erős szezonnal kívánja kárpótolni a részben berlini, részben pedig nemzetközi publikumot.

A 2010-11-es évadot mindjárt egy ősbemutatóval kezdik, a negyvenes éveinek elején járó Jens Joneleit Metanoia című művével, amelyet Christoph Schligensief rendez. A jelenleg tüdőrákkal küzdő rendezőt a budapesti operaház is felkérte Luigi Nono Intolleranza 1960 című alkotásának rendezésére, ugyancsak a következő évadra, áprilisra, együttműködve a brüsszeli La Monnaie Operaházzal.

Daniel Barenboim Schligensiefet korunk egyik legkiválóbb színházi személyiségének nevezte, akivel régóta szeretett volna együtt dolgozni. Jens Joneleitről pedig elmondta, hogy a negyvenes éveinek elején járó szerző zenei világa már 2006-ban az Ernst Siemens-díj elnyerésekor fölkeltette az érdeklődését, akkor egy kamaradarabja hangzott el Pierre Boulez vezényletével.

Barenboim a kisebb tér ellenére is elkezdi Wagner Ring-tetralógiájának bemutatását a következő évadban: A Rajna kincsét október 17-től Guy Cassiers rendezésében játsszák. Decemberben Stravinsky Rakeís Progress-ét Krzysztof Warlikowski viszi színre.

A ház nyolc premiert tervez, az operarepertoár tizenkét legnépszerűbb darabja és négy balett kerül át a Schiller Theaterbe, amelynek kamaraszínpadán a gyermek- és ifjúsági sorozatok is töretlenül folytatódhatnak.

A Staatsoper Unter den Linden zenekarával, a Staatskapelle Berlinnel Barenboim több helyszínen összesen hetven koncertet tervez, vendégkarmesterként többek között James Levint és Pierre Boulezt hívja meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevésbé véd a rák ellen a gyümölcs és a zöldség

A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csupán kis mértékben véd a rák ellen. Tovább olvasom