Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

Klímacsúcs - Tízmillió aláírás egy új klímavédelmi szerződésért

Világszerte 10 millióan követelik aláírásukkal egy "igazságos, átfogó és kötelező érvényű" klímavédelmi szerződés kidolgozását a koppenhágai ENSZ klímakonferencia résztvevőitől.
A címében az idő szorítását jelző óraketyegést idéző TckTckTck.org oldalon indított akcióban 226 környezetvédelmi szervezet fogott össze.

Az összegyűjtött aláírásokat hétfőn, a koppenhágai tanácskozás nyitó napján adták át Yvo de Boernak, az ENSZ légkörvédelmi titkárság vezetőjének, valamint Lars Lokke Rasmussennek, a házigazda Dánia miniszterelnökének és a konferencia elnöki tisztségét ellátó Connie Hedegaard klíma- és energiaügyi miniszternek. A 12 napos tárgyalássorozat célja a Kiotói jegyzőkönyvet felváltó új megállapodás elfogadása.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentését szabályozó jegyzőkönyv 2012 végén lejár. A kibocsátás visszafogásának mértéke mellett a másik központi téma az, hogy a gazdag államok hogyan és mekkora összeggel támogassák a fejlődő államokat az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodásban.

A konferencia legfontosabbnak tartott utolsó két napjára több mint 100 állam- és kormányfő utazik a dán fővárosba. A tárgyalások fináléjára érkezik Koppenhágába többek között Barack Obama amerikai elnök, valamint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz évre megkapta a Mercedes-Benz nevet a sanghaji aréna

A sanghaji expó épülőfélben lévő arénája - egy hétfőn aláírt megállapodás értelmében - tíz évre… Tovább olvasom