Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Keserves sorsról árulkodik a római kori csontváz

Kemény munka, éhezés és betegségek jutottak osztályrészül annak a kétezer éve a brit szigetek nyugati részén élt férfinak, akinek keserves sorsáról a Weston-super-Mare-ben felfedezett csontváza árulkodik.
A férfi földi maradványaira a Weston College kampuszán, egy építkezést megelőző régészeti feltárás során találtak - olvasható a The Weston Mercury (http://www.thewestonmercury.co.uk) online kiadásában. Az antropológiai vizsgálatok tanúsága szerint a meglehetősen magas férfi halálakor 36-45 éves lehetett.

A csigolyáin és a csípőizületén felfedezett kopások nehéz fizikai munkára utalnak. Malin Holst, a csontvizsgálatokat végző yorki régészeti intézet szakértője szerint a férfi gyermekkorában többször megállt a növekedésben, ez viszont éhezésre, vagy valamilyen betegségre utal. Beteges volt az illető felnőttkorában is. "Egy sor olyan betegség és kóros állapot nyomait fedeztük fel, amelyeket ritkán láthatunk a régészeti feltárások során előkerült csontvázakon" - hangsúlyozta Malin Holst.

A férfit egyebek közt epekövek kínozták, krónikus arc- és homloküreg-gyulladása volt, ráadásul sokat szenvedhetett rossz fogazata miatt is. A feltárások során a régészek találtak III. századi, római-brit stílusú cserépedényeket, köztük Oxfordban készült kerámiát. A leletek között szerepelnek Franciaország mai területéről importált edények is.

Előkerültek pénzérmék, fémtárgyak, állati csontok és kagylók, de feltártak egy épület maradványait is, amely a régészek feltételezése szerint lakóház lehetett. Az épület a tenger közelében, egy keskeny öböl, vagy folyócska mellett lehetett, ahol a halászbárkáknak alakítottak ki kikötőhelyet.

A leletek az elsők, amelyek egyértelműen bizonyítják egy római település létét Westonban. A helyszínen további feltárásokat terveznek, hogy többet tudjanak meg a római településről. A vizsgálatok eredményeit 2011-ben adják közre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svédország már Viktória hercegnő esküvőjére készül

A hétvégi stockholmi esküvővásárt Viktória hercegnő uralja, a dómot már takarítják a királyi… Tovább olvasom