Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Katasztrofális időjárást jósol a klímakutató

A jövőben várható időjárást vészjóslóan jelzi előre Heidi Cullen éghajlatkutató A jövő időjárása című könyvében.

Cullent megdöbbentette, amikor a globális felmelegedés következményeiről tartott előadásán a hallgatóság egyik tagja feltette neki a kérdést, hogy szerinte eladja-e a tengerparti házát. Ha jobban belegondolunk, nem is tűnik olyan meglepőnek a kérdés.

Cullen szerint ugyanis a tengerek vízszintje emelkedni fog, és félelmetes természeti katasztrófák is bekövetkezhetnek, amelyek következtében esnek majd a part menti ingatlanok árai.

A szerzőnő arra akarja rávenni a kormányokat, hogy kötelezzék arra az embereket, csökkentsék a 21. század első felében annak a több milliónyi tonna szénnek a kibocsátását, amely szén-dioxid formájában autókból, vonatokból, fűtési rendszerekből és gyárakból kerül a levegőbe.

Cullen az időjárást helyi ügynek tekinti. "A legtöbb amerikai úgy vélekedik, hogy addig nem tesz lépéseket, hogy megállítsa a klímaváltozást, amíg személyesen nem okoz kárt neki" - írja.

Cullen könyve hosszú példákkal támasztja alá azokat a veszedelmeket, amelyeket az éghajlatkutató érzékel. Előrejelzése szerint több és erősebb viharra kell számítani, gyakoribbá válnak a száraz, aszályos és a nagyon csapadékos időszakok, amelyek éhezést és hatalmas menekülthullámokat eredményeznek.

Ezeken kívül felfigyelt azokra a fenyegetésekre is, amelyek a kihalás szélére sodorják a bengáli tigriseket, valamint arra a körülményre, hogy a szánhúzó kutyák sincsenek biztonságban az olvadó jég miatt a kanadai Hudson-öböl keleti részén. Visszaesik a térségnek hasznot hozó turizmus a Dél-Csendes-óceán vizeinek felmelegedése miatt, a melegedés következtében kifakul Ausztrália Nagy-korallzátonyának színpompája is.

A jóslat szerint egy hurrikán súlyos károkat okozhat New York közlekedésében. Nemcsak számtalan grafikonjával és statisztikai adataival, hanem sürgető hangnemével és a globális felmelegedés eddigi áldozatainak idézésével nyűgözi le olvasóját Cullen.

Különösen azoknak lehet érdekes könyve, akik emlékeznek még valamire abból, amit az iskolában kémiából és fizikából tanultak. A könyv képzeletbeli időjárás-jelentéseket is tartalmaz a jövőbeni évekre.

A legoptimistább, amit 2050 augusztusára New Yorkba vizionál a szerzőnő, leszámítva azt, hogy az Atlanti-óceánt fürdővíz melegségűnek képzeli.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monokinipárti a többség a balatontipp.hu felmérése szerint

A magyarok többsége toleráns a nők strandi öltözködési szokásaival kapcsolatban, többségük bizonyos… Tovább olvasom