Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Jól teljesítenek a leszbikusok általt nevelt gyerekek

Több pszichológiai, viselkedési jellemzőben és az iskolai előmenetelben is jobban teljesítettek hagyományos családban nevelkedő társaiknál a leszbikus szülők kamasz gyerekei - állapította meg az első olyan felmérés, amelyben születésüktől követtek nyomon leszbikus családokba született gyerekeket.

A Pediatrics című szakfolyóirat hétfői számában tette közzé Nanette Gartrell, a Kaliforniai Egyetem pszichiáter és jogász professzora tanulmányát. A kutató munkatársával 154, 1986 és 1992 között, leszbikus szülők által alapított családba született gyerek sorsát követte nyomon 17 éves korukig. Ez az első olyan tanulmány, amelyben kizárólag már vállaltan leszbikus anyák donorspermium alkalmazásával fogant gyerekei vettek részt.

Az elemzés egyik célja annak megállapítása volt, miként hat az azonos nemű szülők által nevelt gyerekek pszichológiai fejlődésére, iskolai teljesítményére és közösségi beilleszkedésére az otthoni környezet, illetve mennyiben térnek el ezek a jellemzők a heteroszexuális párok által nevelt gyerekekre vonatkozó mutatóktól.

A cikk szerzői megállapították, hogy a leszbikus anyák által - akár partnerrel, akár egyedülállóként - felnevelt gyerekek igen hasonló pontszámot értek el a fejlődési és viselkedési teszteken, mint a heteroszexuális szülők által nevelt fiatalok. Ezek az eredmények várhatóak voltak, mert korábbi tanulmányok hasonló eredményre jutottak olyan gyerekekkel, akik anyja születésük után lépett ki heteroszexuális kapcsolatából, és választotta a leszbikus életvitelt.

Az azonban meglepte a kutatókat, hogy a leszbikus otthonokban felnevelt gyerekek számos területen jobb pontszámot értek el azokhoz képest, akik a szokásos családmodellben nőttek fel. Ilyennek bizonyult az önértékelés, az önbizalom, de jobb volt az iskolai tanulmányi eredményük is, és kevesebb magatartási probléma - például a szabályok megszegése vagy agresszió - bukkant fel náluk.

A kikérdezések során a kamaszok 41 százaléka számolt be valamiféle őt ért diszkriminációról, amely azzal volt összefüggésben, hogy azonos nemű szülők nevelik. A kutatók azonban nem találtak különbséget a gyerekek e csoportja és a nem diszkriminált kamaszok között az elért pontszámokat tekintve.

Arra a kérdésre, hogy mire vezethetők vissza a leszbikus anyák által felnevelt kamaszok előnyei egyes területeken, a témát 24 éve kutató Gartrell a Time magazinnak kifejtette: "Ezek az anyák erőteljesen részt vesznek gyerekeik életében, ami az egészséges végkifejlet legjobb receptje a gyerekek szempontjából. Nagyon fontos jelen lenni, jó kommunikációt folytatni velük, eljárni az iskolájukba, megismerni, mi zajlik ott, bekapcsolódni a gyerekek életének különböző aspektusaiba".

Olvasóink írták

  • 1. háté 2010. június 08. 20:40
    „Több pszichológiai, viselkedési jellemzőben és az iskolai előmenetelben is jobban teljesítettek hagyományos családban nevelkedő társaiknál a leszbikus szülők kamasz gyerekei - állapította meg az első olyan felmérés, amelyben születésüktől követtek nyomon leszbikus családokba született gyerekeket

    amelyben születésüktől követtek nyomon leszbikus családokba született gyerekeket. --érdekes lehet, valakinek két anyja van!

    De ami a lényeg!-----születésüktől fogva,---ami azt jelenti kivételezett!---le lehet szarni a felmérést ezek után!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vékonyabb és gyorsabb az új 4G iPhone - fotókkal

A várakozásoknak megfelelően vékonyabb, gyorsabb és hosszabb üzemidővel rendelkezik az Apple új,… Tovább olvasom