Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Ismét írótábor Tokajban

A határon túli magyar irodalom ügyeivel foglalkozik az ezúttal immár 38. alkalommal megrendezendő Tokaji Írótábor, amely augusztus 11-től 13-ig várja az írókat, költőket, esszéírókat, esztétákat, irodalomtörténészeket.

A tanácskozásoknak és a kiállításoknak hagyományosan idén is a borok fővárosa, Tokaj ad otthont. A rendezvényen a magyar irodalom erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, felvidéki, nyugat-európai és tengerentúl mívelői, szerzői szólalnak meg, fejtik ki véleményüket - mondta el Mezey Katalin, a Tokaji Írótábor Egyesület kuratóriumi elnöke az MTI-nek.

Fogalmazása szerint az írótábor kezdetektől fogva befogadta, hívta a különböző nézeteket valló írástudókat, közéleti szereplőket, fejtsék ki nézeteiket, ütköztessék azokat, Tokaj évről évre meghatározóan a nemzeti érzelmű és közéleti elkötelezettségű résztvevők gyülekezőhelye volt és az ma is.

Az írótábor elindítóinak szellemi hátterét a Tokajjal szomszédos Tiszaladány szolgáltatta, amelynek lakói ma is híven őrzik a népi írókkal - Sinka Istvánnal, Somogyi Imrével, Szabó Pállal, Móricz Zsigmonddal, Veres Péterrel - való kapcsolatuk emlékét.

A Tokaji Írótábor nagy hagyományokkal rendelkezik, az egyik legrégebbi regionális, nemzetközi irodalmi-közéleti fórum.

A hetvenes évektől itt vetődtek fel először olyan megoldatlan társadalmi kérdések, mint a népességfogyás, a környezetvédelem, a kistelepülések helyzete, a lakótelepi elszigetelődé, vagy a határon túli magyarság sorsa, és itt foglalkoztak először a magyar irodalom jelenlétével Európában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Has hass hasas

A hasizmoknak fókusz szerepe van a szervezetben. A feszes, erős has egy díjnyerő fizikum vonásai,… Tovább olvasom