Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Ismét elindult országjáró útjára az atomerőmű tájékoztató kamionja

Néhány hónapos szünet és jelentős átalakítás után ismét országjáró körútra indult a paksi atomerőmű utazó kiállítása.
A tájékoztató kamion augusztus 16-án gördült be Pécsre, ahol most két hetet tölt, de iskolakezdés után ismét visszatér - közölte az MTI-vel Mittler István a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója hétfőn.

A paksi atomerőmű bővítése több ízben felvetődött, az utóbbi években ismét komolyan foglalkoztatja a szakembereket, döntéshozókat. Az esetleges új blokk vagy blokkok építésének előkészítéséhez az országgyűlés a múlt év márciusában adott felhatalmazást. Ezek után keresett a lakosság tájékoztatására új módszereket a régiek mellé a Paksi Atomerőmű Zrt., idézte fel Mittler István.

Kifejtette, hogy nemzetközi szinten kimagasló Magyarországon az atomerőmű működésének támogatottsága. A lakosság több mint 70 százaléka egyetért a villamosenergia-termelés e módjával. A Paksi Atomerőmű Zrt. és a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. sokat tesz azért, hogy ezt a támogatást megtartsa.

Az országgyűlési döntés után határozták el, hogy helybe viszik az információt a lehető legtöbb településre, hogy azok is megismerjék az atomerőmű múltját, jelenét és terveit, akik nem látogatnak el Paksra. A kamion 2009 októberétől 2010 májusáig 94 településen járt és több mint 18 ezer ember látta. Elsősorban nukleáris létesítmények és kutatások körzetében állomásozott a mozgó tárlat.

A tapasztalatokat összegezve a kamion kiállítóterét felújították, kiegészítették és ismét útjára indították. Az első állomás Pécs, Európa Kulturális Fővárosa. A kamiont a Pécsi Ifjúsági Ház előtti téren állították fel, itt két hétig fogadja a látogatókat.

Mittler István kiemelte, hogy ezúttal elsősorban a turisták figyelmére számítanak, de szeptember közepén ismét visszatér ide a mozgó látogató központ. Pécs egyetemi város, sok fiatal itt tanul, lehetőséget szeretnénk teremteni számukra is, hogy megnézzék a kiállítást, mondta el a kommunikációs igazgató.

A kamionban elsőként egy rövid filmet nézhetnek meg a betérők. A kisfilmben Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó invitálja virtuális sétára a látogatókat. Az atomerőműben tett kalandozás után, visszatérve a kamion belsejébe, négy hatalmas érintőképernyős interaktív tábla nyújt lehetőséget az önálló információszerzéshez. A látogatók egy kerékpár segítségével saját áramtermelő képességűket is tesztelhetik.

A tervek szerint minden ötezer lélekszámúnál nagyobb településre elmegy a tájékoztató kamion. A második körút - mint Mittler István mondta - 2011 májusáig tart, ez alatt összesen 82 települést keres fel a mozgó tárlat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha a szexre IGEN, babára NEM a válasz...

Sok baba születik még ma is nem kívánt terhességből... Tovább olvasom