Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Holtan találtak texasi börtöncellájában egy 35 éve halálra ítélt rabot

Holtan találták rá börtöncellájában Ronald Chambersre, akit gyilkosság miatt 35 évvel ezelőtt ítéltek halálra - jelentette kedden a CNN hírtelevízió.

Chambers egy társával 1975-ben Dallasban kirabolt és agyonlőtt egy párt.

Az őrök hétfő hajnalban bukkantak rá az 55 éves rab holttestére, akinek büntetését két alkalommal is hatályon kívül helyezték, majd mindkét ízben ismételten jóváhagyták. Az első esetben azért indult új eljárás, mert Chamberst nem figyelmeztették, hogy joga lett volna hallgatni, másodszor pedig azért, mert a pszichológus kételyét fejezte ki az elítélt elmeállapotával kapcsolatban.

Három éve az amerikai legfelsőbb bíróság ismét hatályon kívül helyezte a büntetést, mert kételyei támadtak azokkal az instrukciókkal kapcsolatban, amelyeket a Chambers bűnösségét kimondó esküdtszék kapott. Az új tárgyalást 2011 tavaszára tűzték ki.

Több médium Texas rekorderének nevezte Chamberst a halálsoron eltöltött idő szempontjából, a CNN szerint viszont a férfi rácsok mögött eltöltött éveinek egy része - éppen a halálbüntetés elkerülését célzó jogi manőverei miatt - egyszerű szabadságvesztésnek tekintendő. A kivégzésre várók abszolút csúcstartója az államban Excell White, akit négy ember 1974-ben történt meggyilkolása miatt 1999-ben végeztek ki. White 8854 napon át várta a halált.

A halottkém szerint Chambers halálának okát 6-12 héten belül lehet majd minden kétséget kizáróan megállapítani.
Texasban 1976 óta több elítéltet végeztek ki, mint bármely más tagállamban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszámban fogy a Take That új lemeze Nagy-Britanniában

Megjelenése első napján közel negyedmillió példány fogyott Nagy-Britanniában a Take That Progress… Tovább olvasom