Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

Hogyan lesz öt karja a tengeri csillagnak?

Annak ellenére, hogy lárvaként még hatsugarúak, a legtöbb tengeri csillagnak kifejlett korára csupán öt karja marad.

E rejtély immáron kétszáz éve foglalkoztatja a kutatókat. Egy német biológus most megtalálta választ. Marc de Lussanet, a Münsteri Egyetem kutatója az Evolution Ú Development című szaklapban publikálta eredményeit.

A fiatal tengeri csillagok először csak sodródnak a tengervízben, majd egy időre megállapodnak egy szívókorong segítségével. Eddig nem létezett magyarázat a szívókorong eredetére - magyarázta a biológus a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de).

Szerinte az elcsökevényesedett hatodik karról van szó. A tengeri csillagok, mint ahogy a tengeri uborkák és tengeri liliomok is, a tüskésbőrűek egzotikus törzsébe tartoznak. Ezek az állatok lárvakorukban kétoldali szimmetriával rendelkeznek, felnőttként azonban ez átalakul sugarassá. Eddig úgy vélték, hogy a kifejlett állat a fiatal baloldalából nő ki, a lárva mindeközben pedig felszívódik, mintha egy parazita bekebelezné. De Lussanet azonban úgy gondolja, hogy az állat váza megmarad, csupán összetett forgások sorozata játszódik le benne. Ezek során a hasoldal először eltávolodik a test jobb oldalától.

Ez nyomon követhető a tengeri csillagok kihalt alakjainak kövületein. Azokon látszik, hogy a jobb oldalukból kinő egy nyél, amely a helyhez kötődést hivatott szolgálni. A hatból öt sugár megmarad, és a szájnyílás körül csoportosulnak, amely a kifejlett tengeri csillagnál a hasoldal közepén található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan találnak el a petesejthez a spermiumok?

Kész csoda, hogy a pár száz millió hímivarsejtből egy mindig célba ér, és megtermékenyíti a petesejtet. Tovább olvasom