Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Hetvenöt éve halt meg André-Gustave Citroen

Hetvenöt éve, 1935. július 3-án halt meg André-Gustave Citroen (franciásan írva: Citroe:n), a technikai újításairól, egyedi megoldásairól híres francia autógyár megalapítója.

1878. február 5-én született Párizsban. A párizsi Műszaki Főiskolán diplomázott mérnök először szerelvénygyártó vállalkozást alapított, az ő szabadalma volt a V alakú fogakkal ellátott fogaskerék-áttétel gyártása, stilizált formában ez a fordított dupla ék lett és maradt a cég emblémája.

1907-ben került az összeomlás szélén álló Mors autógyár élére. Szervezőkészsége és hatékony munkája nyomán a gyár nemcsak visszanyerte vevőkörét, de termelése tizennyolcszorosára növekedett. Az első világháborúban egy tüzérezredbe került, s gyorsan rájött, hogy a francia hadsereg muníciója nem veszi fel a versenyt az ellenségével. Tervei alapján négy hónap alatt gyárat építettek, amelynek termelése meghaladta a napi 50 ezer darab lövedéket.

A háború után üzemét egy olcsó kisautó tömegtermelésére állította át, az első Citroen kocsi 1919 júniusában gördült le a szerelőszalagról. A viszonylag alacsony árú A-típus volt az első sorozatban gyártott autó Európában, az első, amely teljes felszereléssel került kereskedelmi forgalomba, továbbá az első baloldali kormánnyal felszerelt francia jármű. A száz kilométeren 7,5 litert fogyasztó típusból 24 ezer készült 1931 végéig, s a cég 1921-ben már 3 ezer autót exportált.

Citroen hamarosan haszonjárműveket és félhernyótalpas teherautókat is elkezdett gyártani, utóbbiak keltek át elsőként a Szaharán, illetve szelték át észak-déli irányban az afrikai kontinenst. A cég által bevezetett hitelre történő vásárlás nem csak a vevőkört növelte, hanem elősegítette a gépkocsik elterjedését. A reklámra fogékony André Citroen 150 ezer, a cég emblémáját viselő útjelző táblát bocsátott a hatóságok rendelkezésére, megújította Párizs taxis járműparkját. Ő adományozta a Diadalív és a Concorde tér díszkivilágítását, s egy ideig az ő villanykörtékből kirakott neve díszítette az Eiffel-tornyot.

A gazdasági válság idején öt hónap alatt átszervezte gyárát, s megalkotta a modern autót elsőkerék meghajtással, tiszta acél, önhordó karosszériával, silentblocra szerelt motorral, független első és hátsó kerékfelfüggesztéssel. Citroen azonban túl optimistának bizonyult: bár a Traction Avant 1934 áprilisában kigördült a gyárból, cége továbbra is súlyos anyagi nehézségekkel küszködött. A francia kormány végül legfőbb hitelezőjét, a Michelint bízta meg a cég talpra állításával. A Citroen ugyan talpon maradt, de 8 ezer munkást el kellett bocsátania, és az alapítónak le kellett mondania. A meggyötört, megfáradt gyáros 57 éves korában halt meg Párizsban.

A Traction Avant végül mégis beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a Citroen márka újra felzárkózott a vezető autógyártók közé. Hírnevét olyan kultuszautóvá vált típusok öregbítették, mint a spártai egyszerűségű 2CV, a legendás "Kacsa" vagy 1955-től a DS-széria. A Citroen 1974-ben társult a Peugeot-val, később Javelből Neuilly-be költözött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól ment a bolt a borszerdázó éttermeknek

A szokásosnál nagyobb ital- és ételforgalomról számolt be a héten megrendezett Borszerda-akcióban… Tovább olvasom