Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Hazaküldi a dolgozókat a Suzuki Esztergomban

Egy műszaknyi embert hazaküldtek kedden a Suzuki esztergomi gyárából, a cég buszjáratokat szüntet meg és felajánlotta dolgozóinak, hogy aki december 18-ig leszámol, annak nem kell többet dolgozni jönni és két hónapig még megkapja a fizetését - tájékoztatta az MTI-t szerdán a vállalat több, névtelenséget kérő dolgozója.
A Suzuki kommunikációs vezetője, Ruska Viktória elmondta, hogy a gyár kétműszakos termelésre történő átállása miatt a volt harmadik műszak következő munkanapja december 19-én lesz. A vállalat valóban átszervezi a buszjáratokat, egyúttal támogatást nyújt a 30 kilométerről messzebb bejáró dolgozóknak.

"A technikai szüneten lévők csak alapbért kapnak, ami 20-25.000 forint kiesést jelent" - mondták el a hazaküldött dolgozók, akik szerint "temetői hangulat" uralkodik az üzemben.

Az MTI birtokába került dokumentumban a személyzeti igazgató, Izsák György tájékoztatja a munkavállalókat, hogy "a vállalati költségtakarékossági intézkedéseknek megfelelőn" január 5-től 13 magyar és 12 szlovák településről megszünteti a munkásszállítást a Suzuki. A listán kisebb falvak mellett Tatabánya, Tata és Komárom is szerepel. A gyár ajánlata szerint a szerződéses járatokra a munkások a lakhelyükhöz közeli megállóban szállhatnak fel. Tatabányai dolgozók elmondták, legközelebb Süttőn lehet felszállni a buszra, a megállóig közös autózást szerveznek majd.

A Suzuki kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint felülvizsgálták, mely településekről jár kevés dolgozó és a munkásjáratok új menetrendjét a földrajzi távolságokat és a költséghatékonyságot figyelembe szervezik át.

A munkások szerint költségtakarékosság indokolja azt a rendelkezést is, hogy két hónapig megkapja a fizetését az, aki december 19-ig önként leszámol, ugyanis a gyárnak ekkor nem kell végkielégítést fizetni, ami három évente egy hónapnyi fizetés.

A vállalat hivatalos bejelentése szerint december 8-tól két műszakban termel tovább a Magyar Suzuki Zrt., az intézkedés miatt 1.179 fős létszámleépítést közöltek az üzemi tanáccsal, utóbb az elbocsátottak tervezett számát 1.200 főre módosították. A korábbi tájékoztatás szerint az intézkedéseket a rendelési mennyiségek drasztikus csökkenése indokolja, az elbocsátás a gyártáshoz kapcsolódó irodai munkaköröket is érinti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új év, új pénznem, új árak?

A pénzügyi válság miatt valószínűleg az élelmiszerek, az autók, de a lakások ára is számottevően… Tovább olvasom