Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Hatvanhat év után újra csapkod szárnyaival a prágai Orloj aranykakasa

Hatvanhat év után újra vidáman csapkod szárnyaival a prágai Orloj aranykakasa. A Moldva-parti metropolisz óvárosi városházának felújított toronyóráját három hétig tartó felújítás után péntek délután helyezték újra üzembe.

"Íratlan szabály, hogy a toronyórának húsvétkor mennie kell" - nyilatkozta újságíróknak Petr Skála, az Orloj jelenlegi gondnoka. Az elmúlt három hétben az Orloj átfogó tisztításon és felújításon ment keresztül. Skála szerint további javításokra is szükség van: néhány éven belül fel kell újítani a szerkezet 15. századból származó kőelemeit és a turisták által jól ismert kalendáriumot is.

Az Orlojt április 4-én állították le. Megálltak az óramutatók, nem jelentek meg óránként ablakaikban az apostolok, és a turistáknak hiányozott a kakaskukorékolás is.

A több száz éves egyedülálló szerkezet minden egyes részét megtisztították; amit kellett, megjavítottak, hogy a következő években újra megbízhatóan mutassa az időt.

"A munkákat csak teljesen leállított szerkezettel lehet végezni, különben akaratlanul is hatalmas károk keletkezhetnének. A munkáknak pontosnak és biztonságosnak kell lenniük" - mondta Antonín Weinert főpolgármester-helyettes, aki személyesen felelős a prágai műemlékek karbantartásáért és védelméért.

A belső szerkezet rendbetétele után az Orloj külső, közismert részeit is megjavították, újrafestették. Csillogóbbak lettek az apostolok, és megjavították a már csikorgó-nyikorgó ajtókat is. A kukorékoló "aranykakast" leszerelték, s műhelybe szállították. A kakas szárnyai ugyanis már nagyon nehézkesen mozogtak, ezen most változtattak. "A javítás sikerült, kakasunk most vidáman csattogtatja szárnyait" - mondta Skála.
A felújítási munkákat a prágai városháza rendelte meg, és az is fizeti.

Az Orloj Prága egyik legismertebb, legkeresettebb idegenforgalmi látványossága, mindenki látni akarja, és nem is egyszer. Sokan kimondottan csak miatta látogatnak Prágába. Nem véletlen, hogy az idegenforgalmi szakembereknek a háromhetes leállás egyáltalán nem tetszett.

"Nagyon rossz időpontot választottak, a fő turistaszezon éppen most kezdődik. Három hét nagyon hosszú idő" - panaszkodott újságíróknak Jaroslava Nováková, a turistákat kiszolgáló prágai információs szolgálat igazgatója.

A prágai Orloj első változatát 1410-ben építették meg, de szerkezetét azóta többször is tökéletesítették az évszázadok során. Egy régi legenda szerint a prágai városatyák az Orloj elkészülte után megvakíttatták a zseniális órásmestert, hogy másnak ne készíthessen hasonlóan okos szerkezetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pekingben bemutatták a Puskás Hungary-t

Puskás Ferencre magyar futball-legendára emlékeztek pénteken a magyar EU-elnökség alkalmából… Tovább olvasom