Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Gyerekbűvölő dallamok

Ismerik a Szélkiáltó együttest? Megzenésített verseket adnak elő olyan fülbemászóan, hogy a Mackó csoport óvodásaitól kezdve az utcafesztiválok bámész közönségéig bárkit képesek elvarázsolni.

Egy egykori taggal arról beszélgettünk, hogyan élték meg a zajos sikereket, s kiderült az is, milyen a jó gyermekdal.

– A Szélkiáltó 1974-ben alakult, a Pécsi Tanárképző Főiskola elsőéves magyar–ének szakos hallgatóiból, én 1981-ben csatlakoztam a csapathoz. Megzenésített verseket adtunk elő, a zenét mi írtuk – kezdte T. Horváth József. – Az igazi sikert az 1983-as Ki mit tud?-győzelem hozta meg számunkra. Országos ismertségre tettünk szert, nagyon sok hazai és külföldi koncertre hívták a zenekart. A verseken keresztül barátságot kötöttünk a kortárs költők többségével.

A sikerek ellenére T. Horváth József 14 év után úgy érezte, a saját zenei útját kell járnia, ezért 1995-ben kilépett a ma is működő zenekarból. Egy évvel később elkészítette első önálló gyermeklemezét, amit minden esztendőben újabb követett. Dolgozott a Piramis tagjaival, Kulka Jánossal, Szvorák Katival, Helyey Lászlóval, Nagy-Kálózy Eszterrel, Rudolf Péterrel, a Kaláka együttessel, Kútvölgyi Erzsébettel, Lukács Sándorral, Hegyi Barbarával. Lemezkiadók felkérésére is írt zenét és nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy Cseh Tamás albumain is játszhatott.

A Szélkiáltó 1974-ben alakult, a Pécsi Tanárképző Főiskola elsőéves magyar–ének szakos hallgatóiból, T. Horváth József 1981-ben csatlakozott a csapathoz (a kép bal oldalán).
A Szélkiáltó 1974-ben alakult, a Pécsi Tanárképző Főiskola elsőéves magyar–ének szakos hallgatóiból, T. Horváth József 1981-ben csatlakozott a csapathoz (a kép bal oldalán).

– 1999-ben Sopronba költöztünk, itt Sarkady Sándor költő közreműködésével készítettem el az Ez az a hely című CD-t, amelyen a jelenkori soproni költészetet mutatjuk be. 2006-ban feleségem, Tranta Julianna Húsvéti meglepetés című gyermekkönyvének feldolgozása következett, a CD-n Reviczky Gábor és Kováts Adél mesélt és énekelt. 2007-ben Sarkady Sándor Télkergető című verseskötetéből válogatva készítettem el a Télkergető című albumot, melyhez egy
Guinness-rekord is kapcsolódik. 2100 óvodás és iskolás énekelt egyszerre Sopron Fő terén és ennek hangfelvétele is rákerült a lemezre. Ez az album a Lapcom segítségével látott napvilágot, a cég a gyártást, az eladást is támogatta és közreműködött a rekord megszervezésében is. A 2009-es Évkergető albumon közel ezer óvodás és iskolás énekel és mond verset – mesélte.

T. Horváth József legutóbbi albumán a tündérek a főszereplők. Tranta Julianna és a Kossuth-díjas Rakovszky Zsuzsa versei a hallgatóságot a mese birodalmába repítik.

T. Horváth József tanárként dolgozik, így a koncerteken kívül is a kicsik között tölti mindennapjait. Esténként hangfelvételeket készít, gyakorol. Felesége is művész, találkozásukat sorsszerűnek érzi.

– Nem hiszek a véletlenekben. Gyermekkoromban is alkotó emberek vettek körül, olyanok, akik keresik önmagukat, akik meg akarják mutatni, miként látják a világunkat. A feleségem képzőművész, nem képes létezni az új alkotás létrehozása nélkül. Talán ez hozott minket össze, így aztán nem lehet véletlen a mi találkozásunk. Gyermekeink valamennyien örökölték az esztétikai érzéket, úgy tűnik, hogy négyük közül a legfiatalabb érdeklődik leginkább a művészetek iránt.

A felnőttek nehezebben oldódnak, de a kicsik, s velük a Szélkiáltók azonnal készek a játékra.
A felnőttek nehezebben oldódnak, de a kicsik, s velük a Szélkiáltók azonnal készek a játékra.

Azt mondják, ma nagyon nehéz albumot kiadni s nem is túl gazdaságos.

– Nem könyű a dolog, de én újra és újra megpróbálom. Számomra nem az album megírása, elkészítése, kiadása a nehéz, hanem az emberekhez történő eljuttatása. Soha nem tudható, hogy az, amit sok idővel, ráfordítással elkészítettünk, sikeres lesz-e, megszeretik-e az emberek.

Nagyon kemény munka az áruházak polcaira eljuttatni egy-egy lemezt annak, akinek nem a kereskedelem a fontos, hanem az alkotás. Én pedig az utóbbi csoportba tartozom...

S hogy jó-e gyerekeknek zenélni, más-e, mint a felnőtteknek?

– Számomra minden zenei-irodalmi megnyilvánulás nagyon fontos – mondta T. Horváth József. – Ugyanúgy készülök az óvodásoknak vagy iskolásoknak tartandó koncertem előtt, mint a felnőtt korosztály esetében. A kicsik azonnal készek a játékra, a felnőttek nehezebben oldódnak. Hogy milyen a jó gyermekdal? Talán az, amelyik felkelti a kicsik érdeklődését, amit meg tudnak érteni, amivel könnyen tudnak azonosulni. Ezért egyszerű, világos zenei formákat használok. A gyermekdalaim száma meghaladja a százat, melyek több tízezer óvodáshoz, iskoláshoz eljutottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen szívhalál: felkészületlen stadionok

Nincsenek felkészülve az európai stadionok a hirtelen szívhalál esetén nyújtandó elsősegélyre sem… Tovább olvasom