Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Gyász és megdöbbenés Németországban - galéria!

Gyász és megdöbbenés uralta vasárnap Németországot, egy nappal azután, hogy Duisburgban a világ legnagyobb technozenei fesztiválja valóságos horrorrendezvénnyé vált. A vasárnap délelőtti mérleg: 19 halott és több mint 340 sebesült, közülük többnek az állapota válságos.

 Az immár hagyományos Love Parade rendezvényen - amelyen mintegy 1,5 millióan vettek részt - szombat késő délután hatalmas pánik tört ki, és az emberek szó szerint agyontaposták egymást.

Az első vizsgálatok szerint a szervezők és a rendőrök súlyos mulasztásokat követtek el. A kétnaposra tervezett fesztivált első ízben tartották a Ruhr-vidéki városban, és a helyszín egy korábbi teherpályaudvar közelében volt.

A terület azonban már eleve túl kicsi volt a rendkívül nagyszámú technozene-rajongó befogadására, a helyzetet pedig tovább súlyosbította, hogy a helyszínre csak egy 300 méter hosszú és meglehetősen szűk alagúton át lehetett bejutni. A katasztrófa szombat késő délután történt, amikor az alagútban tartózkodó ezrek - eddig még ismeretlen okokból - pánikba estek. Az emberek menekülni igyekeztek, és közben egymással dulakodtak, illetve egymást taposták agyon.

A helyszínre nem sokkal később számos mentőkocsi érkezett, az orvosoknak sok személyt újra kellett éleszteni, és százakat a környező kórházakba szállítottak. A szervezők a rendezvényt azonban csak néhány órával később fújták le, attól tartottak ugyanis, hogy a fesztivál azonnali befejezése csakis a pánik fokozódásához vezet. Hasonló eset még nem fordult elő az 1989 óta tartó Love Parade-rendezvények történetében.
Pánik a Szerelem Parádén – sok az áldozat. Fotók: MTI

A katasztrófa rendkívüli módon megrázta Németországot, az ország vezető politikusai, Christian Wulff államfővel és Angela Merkel kancellárral az élen együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és az ügy haladéktalan kivizsgálását, a felelősség teljes feltárását követelték.

Duisburg városának polgármestere nyilvánosan kért bocsánatot a történtekért, és alapos vizsgálatot ígért. Az első értékelések szerint a szervezők, illetve a rendőrök részéről súlyos hiányosságok történtek, a rendezvény biztonsági feltételei elégtelenek voltak. Több szakértő is annak a nézetnek adott hangot, hogy a fesztivált eleve nem lehetett volna megrendezni az egykori teherpályaudvar melletti, viszonylag kis területen, az pedig egyenesen megengedhetetlennek számított, hogy a helyszínre történő be-, illetve kijutás egyetlen tényleges útját egy szűk alagút jelentette.

A Love Parade fesztiválokat csaknem 20 éven keresztül Berlinben tartották, a rendezvény csak 2007-ben költözött át a Ruhr-vidékre. 2007-ben Essen városa volt a rendező, 2008-ban pedig Dortmund, 2009-ben viszont Bochum a rendezést lemondta.

A hatóságok ugyanis úgy értékelték, hogy a város nem rendelkezik elég nagy területtel a várhatóan több mint 1 millió zenerajongó befogadására. A szombaton Duisburgban történtek sokak szerint - legalábbis rövid távon - a Love Parade-rendezvények jövőjét kérdőjelezik meg.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Agent 2010. július 27. 08:57
  „27, jólvan jólvan, ne légy már ilyen duli fuli:):)”
 • 27. elmagnifico 2010. július 26. 22:09
  „20. mindentudó Agent, igenis jártam jó néhány helyen, te ne mondd meg, hogy hány helyen jártam meg hány helyen se. Szerencsére nem ismerjük egymást, és remélem, soha nem is fogjuk egymást megismerni.
  Örülj magadnak, te biztos bejártad az egész világot, te ott vagy mindenhol, és tudsz MINDENT!!!
  Na az ilyen hozzászólók miatt, mint te vagy,k szólok hozzá ritkán valamilyen témához .
  Olyan téma nincs is, ahol ne osztanád az észt... szoktam olvasni a fórumokat, de hát ez se úszta meg nélküled....”
 • 26. mecsoka 2010. július 26. 19:00
  „#24 koncertre részegen menni vétek szerintem. Ha ott vagyok akkor szeretnék mindenre emlékezni, hiszen nem minden nap jut el az ember ... most mondanék példát, de úgy sem ismerik itt :)”
 • 25. f.r.22 2010. július 26. 16:41
  „hát többet nem történik ilyesmi az tuti..-)”
 • 24. Csetneky 2010. július 26. 16:30
  „17. Mankapunka

  Nem egészen, azt kibírom anélkül is. :)

  Egyébként szomorú, hogy sokan csak úgy tudják elképzelni a szórakozást, ha berúgnak vagy betépnek. Én sűrűn járok rockkoncertekre autóval - nagyrészt én vezetek hazafelé is - és így is remekül érzem magam.”
 • 23. mecsoka 2010. július 26. 15:51
  „#18 Ha a tabit lenyelik, a mariskát elszívják, akkor tényleg nem fogsz tűkkel találkozni rockkocerten/feszten :P Amúgy tényleg inkább a fröcsike meg a sör játszik ilyen helyeken!”
 • 22. Agent 2010. július 26. 15:17
  „21, hát igen, míg a xanax/demalgon - gyümölcsvodka kombó nem számít drognak, addig a spangli simán, holott az utóbbi az előbbihez (és még jó pár tablettás borhoz, kommersz töményhez) képest welnesshétvége:):)”
 • 21. Mankapunka 2010. július 26. 15:10
  „Nem tudom,én már koncert után másnap fűnyírás közben találtam tűt,de akkor úgy látszik,én akkor megtaláltam a kazalban.

  Technonak semmi köze a tuc-tuchoz. ezen kár rágódni.

  Pink-et is rocknak hívják,pedig ronda egy teremtés,még szar zenét is nyom.

  Az a Tabletta meginkább drog,mint pezsgőtabletta.”
 • 20. Agent 2010. július 26. 13:33
  „18:
  "A rockkoncerteken, meg fesztiválokon nincsenek drogok."

  Hát, állításoddal ellentétben nem sok fesztiválon járhattál:):)”
 • 19. elmagnifico 2010. július 26. 13:29
  „Bocs Mankapunka, te a piáról írtál, nem a drogról . mi is az a tabis bor? Jah, tablettás.... én csak sört iszom, az legalább tényleg az ami.”
 • 18. elmagnifico 2010. július 26. 13:26
  „Hé mankapunka, a rockkoncerteket ne hasonlítsd össze ilyen tuctucfesztiválokkal, oké?
  A rockkoncerteken, meg fesztiválokon nincsenek drogok. Én még sose találtam eldobott tűt, meg semmi, droggal kapcsolatos szemetet. Sok rockbuliban voltam, tudom mit írok.”
 • 17. Mankapunka 2010. július 26. 12:31
  „Csetneky

  Akkor a rock is olyan nem,csak ott tabis borral bírod ki. :)))”
 • 16. máris 2010. július 26. 11:34
  „ÖRÖKRE MEG SZŰNHETNÉNEK AZ OLYAN FESZTIVÁLOK, AHOL TÖMEGNYOMOR, ÉS EGYETLEN BEJÁRAT VAN !!!”
 • 15. Agent 2010. július 26. 10:46
  „"Technozene. Nem ez az, amit csak jól bedrogozva lehet elviselni?"
  Ostobaságok írogatása előtt szerintem tájékozódj és gondolkozz is egy kicsit, nem fog ártani.”
 • 14. dzsi 2010. július 26. 10:25
  „Először is mi köze a drog-nak a love parade-hoz??
  A másik meg a Technozene.....szánalmas pár ember..A Love Parade-n nem csak egy stílusu zene van jelen,hogyha nem tudnád....tovább nem is folytatom a kommentet mert egy pár agyhalott nem tudja fölfogni mi is ez a Love Parade.
  Még annyit:Nem az emberek voltak a felelősek a tragédiáért,hanem a rendőrök!Egy közel 100m-er széles és pár száz m-er hosszú alagúton vezetett az út a térre ahol a rendőrök nem az alagút külső bejáratnál tartották vissza a tömeget,hanem a tér felöli oldalon...Nagy hiba,mivel az alagút megtelt emberrel és így többen oxigén hiány miatt rosszúl lettek és ezáltal szabadult el a pokol...REMÉLEM MOST MÁR PÁR OKOS ELGONDOLKODIK!!!!”
 • 13. Csetneky 2010. július 26. 09:48
  „Technozene. Nem ez az, amit csak jól bedrogozva lehet elviselni? Persze, ettől még nem kelett volna ennyi embernek meghalnia.
  Egyébként emlékezetem szerint a Heysel stadionban BEK döntő volt, nem koncert. Az olaszok felheccelték az angolokat, majd amikor azok elindultak feléjük, menekülés közben összetaposták egymást. Az is szörnyű volt, meg ez is.”
 • 12. Agent 2010. július 26. 08:48
  „...
  "drogtól őrjöngő tömeg"

  A loveparade-n sem kisebb vagy nagyobb a drogfogyasztók aránya, mint bármely más zenei fesztiválon.
  Heisel stadion mond valamit neked? Az ilyen pánikjelenetek és az azt követő egymás eltaposása sajnos külön pszichológiai kategória, sem zenéhez, sem droghoz, sem alkoholhoz nincsen köze.”
 • 11. mecsoka 2010. július 25. 22:40
  „Itt legkevésbé a szerencsétlen tömeg volt a hibás.
  Voltam már kocerten a 2.sorban miközben több ezres tömeg örjöngött mögöttem és jó heccnek találták, hogy "megnyomják" a tömeget. Tehát több ezer ember paszírozott a kordonnak, miközben az intelligens biztonsági őrök meg előről ütöttek, hogy hátráljunk. Olyan mint a domino, nem tudsz mit csinálni.
  Szóval elég egy-két barom (jelen esetben szintén a bizonságiak és a szervezők és nehány rémült szerencsétlen, akik csapdába estek hiszen se előre se hátra) és kész a tragédia.”
 • 10. háté 2010. július 25. 21:08
  „Nem tudom melyik a rosszabb,
  --az itt "poénkodó" hozzászóló, aki azért sem megy ilyen helyre, mert ez a vége!
  ---vagy a helyszínen a tragédia közvetlen közelében és tudtával, tovább vonagló-drogtól őrjöngő tömeg?
  Nem sápítozni kell utólag, előre kellene gondolkodni.
  Ahol a drog,----ott lebeg a halál!--mivel képtelenek gondolkodni.”
 • 9. graciela 2010. július 25. 20:45
  „Egy egymást taposó tömegtől a hideg futkos a hátamon, mennyire kivész ilyenkor mindenkiből minden emberi érzés. De azok sem jobbak, akik ilyenkor arctalanul nethuszárkodnak, és képesek mocskolódó hozzászólásokat írni.. Bennük sincs több emberség, mint a pánikoló tömegben!”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unalomból válnak az olaszok

Másfélszeresére ugrott a válások száma Itáliában 1995 óta, leginkább a középkorúak és a hatvan… Tovább olvasom