Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Fókuszban a szereposztó dívány: sok lánnyal elhitetik, hogy ez a természetes ˝ügymenet˝

Még február végén kerítés vádjával tartóztatták le a Miss Hungary-versenyek főszervezőjét. Ismét előkerült a mitikus szereposztó dívány – a szexuálpszichológus szerint a szépségiparban, művészvilágban régóta megesik, hogy szexért kínálnak előrejutást. A hatalom birtokosa visszaél az alárendelt helyzettel: a gyenge lányok könnyebben kötnek ki a díványon. Bódi Sylvi 13 szépségversenyen indult, és azt tapasztalta: kevesebb az erős versenyző, mint aki elgyengül.
„A szereposztó dívány olyan dívány, pamlag, sezlon, ahol színházi vagy filmes rendezők szexuális szolgáltatásért cserébe szerepet osztanak következő darabjukban/filmjükben feltörekvő színésznőknek" – így foglalja össze a Népszótár nevű internetes oldal e legendaszerű bútordarab jelentőségét: beszélnek róla, de a létezésére sosem volt konkrét bizonyíték. A február végi botrány óta, amikor is letartóztatták R. Lajost, a Miss Hungary, a Miss Bikini, a Supersexy, a Fashion és Face és a Miss Tini Hungary főszervezőjét, gyakran esik szó az ágy ezen speciális fajtájáról. A vád: kerítés – lányokat szervezett be szexmunkára –, na és olykor maga is kért szexuális szolgáltatásokat munkáért vagy szépségverseny-helyezésért cserébe.

R. Lajos a Miss Hungary és Tini Hungary-versenyek mellett más szépségversenyeket is szervezett. Fotó: Blikk.hu
R. Lajos a Miss Hungary és Tini Hungary-versenyek mellett más szépségversenyeket is szervezett. Fotó: Blikk.hu

A Nemzeti Nyomozóiroda illetékeseitől annyit tudhatunk: eddig hat lány vallott ellene, de több száz szépséget is kihallgathatnak az ügyben – addig letartóztatásban marad. A nyomozás érdekeire való tekintettel ennél többet nem is mondanak, egyelőre nem tudhatjuk, igazak-e a vádak. Akár a dubajozós botrány idején, most is folyik a találgatás, ki érintett a szépségiparból, a celebvilágból. A tavalyi Miss Hungary-győztes, Bertók Maya például azt mondja: 15 éves kora óta ismeri R. Lajost, még a tiniversenyről, aki még csak nem is őt kereste egyeztetési ügyekben, hanem az édesapját. A bulvársajtóban azonban az is felmerült: még politikusoknak is szállított lányokat.

Papa maci franciaágya

Hogyan kerül ide a szereposztó dívány? Úgy, hogy a szépségversenyek főszervezőjének nem éppen fényűző irodájában, egy elkerített sarokban franciaágy állt. Ne vörös bársonyhuzatot, míves fafaragást képzeljünk el. A sajtóban már megjelent a fotó az ominózus ágyról: csíkos takaró, színes párnák. A vádlók szerint a lányoknak ott kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, ha munkát akartak – a szervező lánya szerint, aki maga is modell, apja rengeteget dolgozott az irodában, és fájós lábát pihentette a bútoron. Azt is állítja: a lányok nem is tekintették férfinak az apját, a legtöbben csak Papa Macinak nevezték.

A Blikk fotóján a Miss Hungary-versenyek főszervezőjének franciaágya látható, amely az irodája egy elkerített sarkában állt.
A Blikk fotóján a Miss Hungary-versenyek főszervezőjének franciaágya látható, amely az irodája egy elkerített sarkában állt. Lánya szerint csak a lábát pihentette rajta "Papa Maci" – a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai jelenleg is próbálják kideríteni az igazságot. 

Kevesebb az erős lány

Bódi Sylvi 10 év alatt 13 szépségversenyen indult el Magyarországon, ebből 11-et megnyert. Felröppent a bulvársajtóban: ő is a letartóztatott szervezőnek köszönheti a karrierjét, amit az egyik kereskedelmi televízió műsorában cáfolt. R. Lajossal először és utoljára azon a versenyen találkozott, amelyen második lett 18 évesen, és rosszat nem tapasztalt vele kapcsolatban. – A család ott volt velem, vittek a válogatásra – mesélte. Azt viszont Bódi Sylvi is tapasztalta, hogy a „szépségversenyesdi" ingoványos talaj, fontos, hogy legyen a lányok mögött lelki háttér. Vele mindig ott voltak a szülei, minden versenyre elvitték, sosem hagyták egyedül. Ám látott olyan esetet, amikor a vidékről felutazó lány lekéste az utolsó vonatot, és megjelentek a hatvan feletti főszponzorok az ajánlattal: kicsikém, nálam aludhatsz... Van, aki erős, és nemet mond, van, aki igent – de úgy látja, ennyi verseny után az erősből van kevés. Több a gyenge lány ezen a területen, mint az, aki ellen tud állni a befolyásos szponzorok, producerek unszolásának.

Elég történet kering arról, hogy nemcsak színházi és filmes berkekben kapnak nagy szerepet efféle fekvőalkalmatosságok: munkahely, egyetemi vizsga is múlhat azon, mire hajlandó egy-egy csinos nő. Azt mindenesetre érdemes kiemelni, hogy egy hollywoodi botránykönyv szerzője, Michael Viner szerint Marilyn Monroe volt az, akivel beköszöntött a filmiparban a szereposztó díványok kora. A szerző Sharon Stone-t és Julia Robertset is azon dívák között említi, akik mesélhetnének e bútordarabról közeli ismeretség okán, de ajánlották a lehetőséget pályája kezdetén Charlize Theronnak is. Ám alighanem már a 18–19. században is előfordult, hogy egy-egy színésznő bájaival érdemelte ki az előrejutást.

Csorba Sándor, a gyanúsított barátja 12 éve dolgozik együtt R. Lajossal a versenyek szervezésén – úgy véli, a Miss Hungaryt akarják lejáratni a vádakkal, amelyek közül a való életben semmit sem tapasztalt. Bár hozzátette a Mokka című műsorban, „nem volt ott Lajos minden egyes viselt dolgánál", nem lát bele a lapjaiba.

Rusz Edit szexuálpszichológus azonban úgy véli: a szépségiparban, művészvilágban ez a jelenség már nagyon régóta létezik, és nem is fog eltűnni.

– A szépségversenyben egyébként is benne van az erotika, valójában nem az intellektus számít, hiába próbálják elhinteni az emberek agyába. Ott vannak a fiatal, idős, középkorú férfiak, akik beesnek a mézesbödönbe, és persze hogy ők is akarnak ebből valamit profitálni – vázolta fel a kiinduló helyzetet: a kulcsszó a hatalom. – Miután hatalmuk van, megpróbálják még jobban elvarázsolni a lányokat, akik meg esendőek, és nyerni akarnak, ha már annyi energiát belefektettek a versenybe.

Bódi Sylvi R. Lajosról nem őriz rossz emléket, ám úgy tapasztalta: a lányokat csakugyan kerülgetik a befolyásos szponzorok, producerek.
Bódi Sylvi R. Lajosról nem őriz rossz emléket, ám úgy tapasztalta: a lányokat csakugyan "kerülgetik" a befolyásos szponzorok, producerek.

Ambíció vagy önbizalomhiány?

A közvélekedés szerint ezeket a nőket az ambíció mozgatja, a könnyű előrejutás reménye, Rusz Edit szerint azonban ez csak az egyik lehetséges mozgatórugó. A háttérben gyakran áll önbizalomhiány, vagy a tapasztalatlanság – elég belegondolni, mennyi élettapasztalata lehet egy kamaszlánynak, aki jelentkezik a Miss Tini Hungary versenyre. A versenyzők helyzete pedig alárendelt, hiszen akik ajánlatot tesznek nekik, eldönthetik egy-egy verseny kimenetelét – vagy azt, ki kap meg egy bizonyos munkát. A fiatal és befolyásolható lányokat be tudják etetni azzal, hogy így elérhetik a világot jelentő deszkákat, sztárok neveit sorolják bizonyítékul: gondold végig, ők is így kezdték! A lányok pedig elhiszik, hogy ebben a világban ez így természetes.

Másodszorra vették őrizetbe

R. Lajos nem először került hasonló bűncselekmények miatt a zsaruk látókörébe, írta meg a Blikk. Három évvel ezelőtt az emberkereskedelemmel vádolt pornóproducer, Ricardo Soli ügyében is őrizetbe vették a férfit a francia hatóságok. A Nemzeti Nyomozó Iroda kiadatási őrizetbe helyezte Solit, és őt emberkereskedelem vádjával, R. Lajost nemzetközi elfogatóparancs alapján Franciaországba szállították. A franciák elengedték, miután kihallgatták.

– Ezek a férfiak kihasználják azt a helyzetet, hogy a lányoknak szükségük van valamire. Ennek fejében a hatalmuknál fogva, a lehetőség biztosításáért adnak egy kötelező feladatot: szexelni kell a siker érdekében. Ez aljas zsarolás, az alárendeltebb kihasználása. A kiszolgáltatott helyzet megadja a lehetőséget, hogy a nőket használják – foglalta össze a szexuálpszichológus. A lányoknak csak egy része az, aki a sikert áhítva mindent megtesz a győzelem vagy az előrejutás érdekében, és meglépi a legdurvább kompromisszumot is. Más részük egyszerűen gyenge, bizonytalan a saját önbecsülésében. Azt gondolja, nem elég szép, tehetséges, meg kell támogatni valamivel, hogy sikeres legyen, jegyezzék a nemzetközi színtéren. Akinek nincs erőteljes karaktere, amellyel meg tudja védeni önmagát, csábíthatóbb. Ezzel azonban nem biztos, hogy valaki előrébb kerül, hiszen az illető, aki kihasználja a helyzetet, és szexuális szolgáltatást kér, sokszor nem biztatja semmivel. Azzal, hogy enged az unszolásnak, a lány csak az esékenységét bizonyítja.

Miért marad titokban?

A szereposztó dívány, mint már említettük, legenda: rebesgetik, hogy gyakran dönt a tehetség helyett, de nincs rá bizonyíték. – Aki sikert ér el ennek révén, azért nem beszél róla: nem fogja besározni a saját tehetségét, sikerességét azzal, hogy picit segítségül vette a nőiességét – vagy a férfiasságát, mert a melegeknél ugyanez a helyzet – világított rá a szakember. – Aki pedig tehetségtelen, úgy megy egy díványra, azért nem mondja el később, mert ettől sem lesz sikeres. Ezért nem fecsegnek a kihasznált nők, nem buktatják le az illetőt. Az pedig továbbra is válogathat a szép, kedves, csinos, tehetséges lányok vagy fiúk között.

Eddig hat szépség vallott ellene, de nevek egyelőre nem derültek ki. Fotó: index.hu
Eddig hat szépség vallott ellene, de nevek egyelőre nem derültek ki. Fotó: index.hu


Hogy most miért borult a bili? Ezt egyelőre nem lehet tudni. Csakugyan a versenyeket akarják lejáratni? Vagy sértettség, be nem tartott ígéret áll a háttérben? Egyesek szerint ez a jelenség a szépségversenyek velejárója, mások úgy vélik, féltékeny volt szépségversenyzők miatt tört ki a botrány. Valaki mindenesetre elindított egy pletykaáradatot, és a pletykának mindig van valami valóságtartalma, mondja a pszichológus – robbant a bomba.

Olvasóink írták

 • 4. nasi12 2012. április 20. 16:47
  „"Dux vagy bux?" -ez itt a kérdés.”
 • 3. Mankapunka 2012. április 15. 16:23
  „Ezzel mi is a gond??? Ez a természet rendje ebben az iparban.”
 • 2. piroskaésabarkasz 2012. április 15. 15:25
  „Ki mivel dolgozik,azzal "koszolódikˇ"....”
 • 1. abuserpro 2012. április 15. 14:55
  „Hát a kommentek hova tűntek?:( Na jó, akkor mégegyszer:

  "Egy pillanatig azt hittem, hogy a Miss Alpok Adria-ról vannak a képek :)".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liam Neeson vasalóval sokkolt

Mosodát nyitott Liam Neeson nővére, Elizabeth, és az Oscar-jelölt sztár úgy gondolta: a jó bornak is… Tovább olvasom