Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Feltörték a Sony PlayStation játékhálót - Adatokat loptak

Az internet történetének egyik legnagyobb adatlopását szenvedte el a Sony Corp. online játékhálózata. A feltételezések szerint mintegy 77 millió felhasználó neve, lakcíme és valószínűleg hitelkártya hozzáférése került illetéktelen kézbe.
A Sony több millió ügyfelének jelszavát, címét és esetleg bankkártya információit lophatták el a cég figyelmeztetése szerint adathalászok a történelem talán legnagyobb ilyen jellegű bűnügyében.
A hackerek a vállalat PlayStation-hálózatára támadtak rá. A cég összesen 75 millió ügyfelét - a PS-hálózat mellett a videó- és zeneszolgáltatás, a Qriocity felhasználóit is - figyelmeztetette az esetre internetes oldalán.
A japán elektronikai óriás az egy héttel ezelőtti támadás után egyszerűen "kihúzta a dugót", és teljesen leállította szolgáltatását. A személyes adatokhoz, így a nevekhez, címekhez, emailcímekhez vagy születési dátumokhoz eddig ismeretlen személy vagy személyek fértek hozzá - közölte kedd délután a Sony.

A jelenlegi információk szerint felhasználói neveket és jelszavakat, az eddigi vásárlásokról szóló adatokat is lehalásztak.

"Noha nincsenek arra utaló jelek, hogy bankkártya információkat is elloptak, nem hagyhatjuk teljesen figyelmen kívül ezt a lehetőséget sem" - húzta alá a cég. Az ügyfeleket arra kérte, hogy legyenek különösen óvatosak, ne üljenek fel trükköknek és ellenőrizzék bankszámlájukat.

A PlayStation-hálózat és a Qriocity szolgáltatás világszerte több mint 75 millió ügyfelet számlál. Előbbin játszani, csevegni és filmet nézni lehet, utóbbin zene- és videotartalmakat értékesít a cég.

A hackerek április 17. és 19. között hatoltak be az ügyfélbankba. Azt még nem tudni, hogy a Sony mikor indítja újra szolgáltatásait. Amerikai sajtóértesülések szerint még egy hétbe telhet.

Egyelőre arról sem állnak rendelkezésre információk, hogy kik álltak a súlyos következményekkel járó támadás mögött. Egyes feltételezések szerint az akció bosszú volt amiatt, hogy a Sony perbe fogott egy PS-hackert. A fiatal kalóz - aki már az Apple iPhone szerkezetét is feltörte - áthatolt a népszerű high-tech játékkonzol erősnek számító védelmi vonalán, hogy az az általa fejlesztett játékokat is futtassa. Lépéseiről a világhálón adott közre útmutatást. Az ügyben végül peren kívüli megegyezés született.


Korábban - A Sony április 19-én szerzett tudomást a PlayStation Network játékhálót ért támadásról és azonnal le is állította azt. Az adatlopásról azonban csak ezen a héten kedden tájékoztatta a nyilvánosságot.

A "jogosulatlan személy" neveket, címeket, email címeket, születési dátumokat, felhasználó neveket, jelszavakat, bejelentkezési kódokat és egyéb adatokat szerzett meg - közölte a Sony PlayStation blogja. A Sony szóvivője szerint több napos nyomozást követően derült ki, hogy felhasználói adatok kerültek illetéktelen kézbe.

A PlayStation játékhálót 2006 őszén helyezte üzembe a Sony. A szolgáltatás játékok, zeneszámok és filmek letöltését és PlayStation konzollal többszereplős online játékokban való részvételt tesz lehetővé díjfizetés ellenében. A Wedbush Securities becslése szerint a Sony évi 500 millió dollár bevételre tesz szert a szolgáltatással.

A portál a 2011. március 20-i állás szerint 77 millió, 90 százalékban európai és Egyesült Államokbeli felhasználóval rendelkezett.

A legnagyobb internetes biztonsági információs portál a SANS Institute kutatási igazgatója szerint valószínűleg az internet történetének legnagyobb adatlopásáról van szó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Olivér kicsinálja Anikót

Olivér kijelentette: nem szeretné a fináléban látni Anikót. Tovább olvasom