Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtönre ítélték a Siemens két volt vezetőjét

Korrupció, illetve bizalommal való visszaélés vádjával felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Siemens német vállalat két volt vezetőjét kedden a müncheni tartományi bíróság.

A bíróság kétévi felfüggesztett börtönbüntetésre és 60 ezer euró pénzbüntetés megfizetésére ítélte az 55 éves Michael Kutschenreutert, a Siemens távközlési részlegének volt pénzügyi igazgatóját. Munkatársa, az ugyancsak 55 éves Hans-Werner Hartmann volt főkönyvelő másfél évi, szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A korrupciós botrányra - amelyben a kedden elítélt volt vezetők is érintettek voltak - 2006-ban derült fény a Siemensnél.

Ennek során napvilágra került, hogy Európa és Németország egyik legnagyobb vegyes ipari és elektronikai konszernje vonzó külföldi megbízások elnyerése érdekében "feketén" mintegy 1,3 milliárd eurót fizetett ki. A Siemens korábbi és jelenlegi munkatársai, köztük vezető beosztású személyek 2000 és 2006 között jelentős vállalati pénzösszegeket arra használtak fel, hogy potenciális megrendelőknek tetemes megvesztegetési pénzeket fizessenek ki. A remélt külföldi megrendelésekért az átutalásokat részben külföldi bankokon keresztül bonyolították.

A korrupciós botrány szálai az évek során egyre szerteágazóbbak lettek, az ügy újabb és újabb területekre terjedt át, földrajzilag is mind kiterjedtebbé vált. A botrány miatt lemondott tisztségéből a konszern több vezetője.
Az ügyben nem a keddi volt az első ítélet. Két korábbi per során ugyancsak felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélték a Siemens különböző részlegeinek más korábbi menedzsereit is.

Az elmúlt években a Siemens mindent megtett annak érdekében, hogy tisztának mutatkozzék. A konszern átvilágításával tekintélyes külföldi könyvvizsgáló cégeket bíztak meg, az elnöki székbe pedig az osztrák Peter Löscher személyében olyan vezető került, akinek a történtek idején még semmi köze nem volt Németország egyik legnagyobb ipari és elektronikai óriásához.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szolárium is függőséget okozhat

A szolárium látogatása nemcsak kellemes barna színt kölcsönöz az ember bőrének, hanem a… Tovább olvasom