Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Facebook-balhé: magáévá tett minket a közösségi oldal

Cambridge-i kutatók bírálták a Facebookot, mert szerintük ígéreteik ellenére sem sikerült demokratizálni a vezetőségnek a közösségi honlapot. Szerintük a Facebook lopja az adatainkat.
Az IT-kutatók a "demokrácia színházának" nevezték a Facebook különböző kísérleteit, amelyek a felhasználók személyiségi jogaihoz kapcsolódtak - írja a brit ITPro internetes magazin.

Februárban a szolgáltatási feltételek megváltoztatása szerint a közösségi honlap tulajdonosai minden olyan tartalmat birtokoltak, amelyet a felhasználók töltöttek ki, vagy fel, még akkor is, azok kitörölték magukat a rendszerből. Az óriási felháborodás miatt az üzemeltetők megígérték, hogy kiszedik az ominózus változtatást, és a felhasználóknak minden addiginál nagyobb szabadságot adva lehetőséget nyújtanak arra, hogy ők maguk alakítsák a Facebook szabályait.

Ugyanakkor az új szabályrendszer nem igazán nyújt lehetőséget arra, hogy a Facebook konkrétan meg is valósítsa "demokratikus" elképzeléseit, illetve a cambridge-i kutatók szerint az egész csak porhintés volt. Ráadásul szerintük jó pár új szabály még nem is legális.

"Nagyjából egyetértünk azzal az elképzeléssel, hogy egy nyitott, átlátszó rendszerré váljon a Facebook" - olvasható a kutatók jelentésében. "Ugyanakkor a most kidolgozott szabályrendszer alapján lehetetlen ezt a célt ténylegesen el is érni, így úgy tűnik, hogy a Facebook vezetősége pusztán üres ígéretekkel szédítette a felhasználókat. Ez még a korábbi perpatvarnál is rosszabb, amely a szolgáltatási feltételek megváltoztatása körül zajlott."

A jelentés szerint a Facebook vezetősége minden bizonnyal jót akart, ugyanakkor a legális és üzleti komplikációk olyan szinten megkavarták ezeket a szép ígéreteket, hogy úgy tűnik: a végén nem lesz egészből semmi…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a legjobb csaj Szlovákiában? Sok-sok cicis képpel!

A 23 éves pozsonyi Denisa Mendrejová nyerte meg a szlovákiai Miss Universe 2009 szépségversenyt.… Tovább olvasom