Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Expó 2010 - A magyar kultúra a közeledés szolgálatában Sanghajban

A sokszínű magyar kultúra és világszínvonalú alkotásainak bemutatása a közeledést szolgálja - így foglalta össze az MTI-nek Szőcs Géza államtitkár a hétfőn kezdődött, Art Forum Hungary című magyar kulturális programsorozat lényegét Sanghajban.

A sanghaji világkiállításhoz kapcsolódó kéthetes monstre kiállítás megnyitóját a dél-kínai metropolisz központjában lévő MoCA kortárs művészeti múzeumban tartották.

A teljes kulturális megjelenés szervezője Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) igazgatója.

Az expó magyar nemzeti napját követően indított bemutatkozás részeként a Magyar Nemzeti Múzeum kurátorának összeállításában Harcok-arcok címmel kiállították Robert Capa fotográfiáit, de fiatal magyar fotóművészek - Pécsi Lajos-ösztöndíjasok - képeivel is megismerkedhetnek a látogatók, s megnézhetik Jankovics Marcell és Tóth M. Géza animációs filmjeit. Akinek kedve van belehallgatni a magyar kortárs zenei kínálatba, egy a múzeum földszintjén felállított interaktív "zenei sátorban" ezt megteheti.

Eötvös Péter világhírű zeneszerző, karmester a helyszínen az MTI-nek elmondta: rendkívül ötletesnek tartja a sátort, amelyet kinagyított kottakéziratok képei borítanak. "Bizonyítékok", amelyek igazolják a magyar zene hozzájárulását világ zenei értékeihez. Ehhez kapcsolódóan a művész megjegyezte: a kéziratoknak nem csak a varázsuk nagy, de az alkotóval való kapcsolat fontos elemei, sokkal több információt hordoznak, különösen az interpretátor, karmester számára.
Eötvös Péter, aki néhány éve már járt Kínában, vezényelt Pekingben és Csengtuban (Chengdu), fontosnak tartotta kiemelni, hogy az ilyen "kulturális kirándulásoknak", mint ez a mostani sanghaji bemutató, rendkívül nagy szerepük van.

Szőcs Géza, akit Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kalauzolt végig a Capa-kiállításon, röviden összefoglalva annyit jegyzett meg, hogy a magyar kultúra kínai megjelenítésével a közeledés elősegítése a cél.

A MoCA üvegfalú földszinti terében - körben felállított - különleges ruhák divatkiállítása fogadja a betérőt: Zoób Katti és partnere Li Csien-csin divattervező közös munkái. Itt vannak "elszórva" a fiatal magyar művészek által még Magyarországon megfestett hamar népszerűvé vált színes Gömböcök is. A megnyitó vendégei a Zeneakadémia népzene szakos hallgatóinak és a Bihari János Táncegyüttesnek az előadását élvezhették.

A MoCa-ban megemlékeznek Hudec Lászlóról, az 1930-as évek Sanghajának neves magyar főépítészéről, akinek nevéhez fűződik például a Park szálló, a Grand Theatre és a Moore Memorial Church metodista templom tervezése is. A magyar delegáció egyébként hétfőn felkereste ezeket az épületeket és Hudec egykori szálláshelyét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon ünnepel az OpenOffice közösség

Idén ünnepli 10. születésnapját az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai szoftvercsomagot… Tovább olvasom