Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 9°C Még több cikk.

Éttermi kalóriatájékoztatás, kevesebb kövér gyerek

Egy felmérés szerint ha a szülők a gyorséttermek étlapjáról megtudhatják, hogy mennyi kalóriát tartalmaznak a kicsik kedvenc ételei, jobban megfontolják, hogy mi kerül a gyerekek tányérjára, mint ha csupán a vonzó ételneveket olvassák.
Amerikai szakemberek mind nyomatékosabban hangsúlyozzák, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezői közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvező hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik. A súlytöbblet is kockázati tényező: az elhízottaknak emelkedik a vérnyomása, közöttük sokkal több lesz cukorbeteg, és a túlsúly cipelése megterheli az ízületeket is.

Óriási gond, hogy a kövér gyerekek száma is rohamosan nő. Több amerikai szövetségi államban és nagyvárosban már nem csak a divatos vendéglőkben, hanem gyorséttermekben is kötelező feltüntetni az egyes fogások kalóriaértékét, sőt néhol a zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát is. Pooja S. Tandon és munkatársai most olyan tanulmányról számoltak be a Pedatrics folyóiratban, amely azt vizsgálta, hogy mennyire veszik figyelembe az amerikai szülők a 3-6 éves gyermekeiknek rendelt ételek kalóriatartalmát a gyorséttermekben.

A szülők a McDonaldís étlapját tanulmányozhatták, de úgy, hogy a csoport fele olyan étlapot kapott, amelyen az ételek képei mellett nem csak az árat, hanem a kalóriatartalmat is föltüntették. A kutatók azt is figyelembe vették, hogy az apa vagy az anya döntött a gyermeknek szánt étel kiválasztásában; vizsgálati szempont volt a szülők iskolázottsága, sőt az is, hogy mennyi volt a testsúlyuk.

Egyértelműen kiderült, hogy azok a szülők, akik az étlapon nem csak az ennivaló képét és árát, hanem a kalóriaértékét is láthatták, 102 kalóriával kisebb tápértékű, vagyis kevésbé hizlaló ételeket választottak gyermeküknek, mint a szokványos étlap alapján döntő felnőttek.

A szakemberek szerint a legjobb döntést akkor tudnák meghozni a szülők, ha egy korábbi, felnőtteken végzett tanulmány eredményei alapján az étel kalóriatartalma mellett azt is feltüntetnék, hogy mennyi az egészséges élethez és a növekedéshez szükséges napi optimális kalóriafogyasztás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy középiskolás diák agyonlőtte osztálytársát egy e-mail miatt

Az amerikai Alabama szövetségi állam egyik iskolájában pénteken, az órák közötti szünetben az egyik… Tovább olvasom