Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Érték és mosoly - interjú Winkler Nórával

Az egyik bulvárcsatorna több kategóriában díjazta a televíziós szakembereket, médiaszereplőket. Winkler Nóra a Magyar Televízió Kultúrház című műsorának szerkesztője Érték-díjat nyert.

Beszélgetésünket az Érték-díj értékéről kezdtük.

– Az Érték-díjat szakmai kuratórium ítéli oda – válaszolta Winkler Nóra –, a média kategóriát Vitray Tamás képviseli, de közösen döntenek a díjazottakról. Nekem azért is volt ez megható, mert gyerekkoromban Vitray műsorait nézve mindig azt éreztem, de jó neki, hogy ezt csinálhatja, és valószínűleg nincs is ennél jobb, mint érdekesen beszélgetni valakivel. És az szép pillanat volt, hogy pont ő mondta a laudációt a díj elé. Szerintem az érték elvhűség, következetesség, nagyvonalúság és együttérzési képesség. De mindenki mást tart a saját életében értéknek, és fontos is, hogy mindent a maga kategóriájában ítéljünk meg. Egy jól összerakott, szerkesztett, vágott, felépített műsor akkor is érték és komoly munka, ha tömegeknek készül, ott a tét azon van, hogy tartja-e magát egy civilizációs minimumhoz és felfogja-e, hogy felelőssége van, mert sokakhoz szól.– Hosszú volt az útkeresés. Mint a legtöbb lány, Winkler Nóra is szeretett volna színész lenni. Még az egyetemen is hezitált: merre tovább? Mi volt az, ami miatt végül a rádió és televízió lett a cél?

– Nagyon sok mindent próbáltam ki és éltem meg, aminek visszamenőleg is nagyon örülök. Van egy racionális énem, amelyik számolni szeret, egzakt dolgokat, ezt tudtam használni, amikor egy kiadót vezettem és Excel-táblákat írtam naphosszat, hogy kiderüljön, hogyan áll a vállalkozásunk, hány alkalmazottat tudunk eltartani és kiadjunk-e egy könyvet vagy sem. De közben interjúkat készítettem a magazinunkba dizájnerekkel és építészekkel. Ez így volt kerek. Sőt, ebbe jött bele a Danubius Rádió reggeli műsora. Az is izgatott. Érdekelt, hogy egy szofisztikált dizájnlap mellett hogyan néz ki egy mainstream műsor, amit reggelente egymillió ember hallgat. A tévés felkérések a rádió miatt érkeztek, és ezek között is volt napi kulturális híradó és a Luxor-show, ami megint egy mainstream szórakoztató műsor. És aztán ezek mentén jött a Kultúrház megkeresése négy éve. Mind közül az érdekelt a legjobban és ennél is maradtam.


– Ha valaki folyamatosan a képernyőn van, ráadásul csinos is, tud-e normális magánéletet élni?

– Szerintem aki akar, az tud normális magánéletet élni. És egy normális, igazi kapcsolatban két ember választja egymást, nem a másik révén elérhető pozíciókat keresi. És ha két ember tényleg szereti egymást, akkor tökmindegy, hogy néha hogy mutatják be őket.


– A kultúra sokak számára valami nagyon fennkölt és komoly dolog. Nóra mégis sokat nevet mint műsorvezető. Hogy is van ez? Hol van a határ, meddig tartozik valami a kultúra és mettől a szórakoztatás kategóriájába?

– A kultúra az életből van. Az élet meg néha fennkölt, néha nem, de nagyon érdekes. Ha viszont az a tét, sikerül-e megmutatni, hogy a kultúra közvetlenebb, mint tűnik, akkor jobb nem a fennkölt voltát hangsúlyozni, hanem azt, hogy ez mindenkié.


– Winkler Nóra képzőművészeti aukciók vezetője, most borárverést fog irányítani. Mit kell tudnia annak, aki árverést vezet?

– Két évvel ezelőtt, amikor a piac a csúcsán volt, előfordult, hogy három óra leforgása alatt több mint egymilliárd forint értéknél ütöttem le a kalapácsot. De egy kamaraárverés ugyanakkora koncentráció. A szabályok merevek, de nagy hajlékonysággal kell vezetni. Ez nagyon személyes, tulajdonképpen bizalmi munka. Kétpólusú állapot. Egyfelől kommentálni egy gyorsan pörgő licitet, a lépcsők emelkedését, persze nem lehet rontani, pásztázva figyelni kell a teljes termet, emlékezni az utolsó előttire, mert lehet, hogy valaki meggondolja magát, és akkor vissza kell tudni emlékezni, hol is ült az alatta licitáló és neki kínálni újra. Másfelől figyelni, nézni a licitálókat, kipuhatolni, mennyi erejük maradt még, biztatni és egyensúlyozni, néha szigorúan rendet tartani, néha kedvet csinálni a folytatáshoz. Imádom az árveréseket, és csak utána fogom fel, mennyire elfáradtam benne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzike: Visszatér a Gáspár család - Show vagy koporsó?

Az RTL Klub egyik legsikeresebb műsora, Győzike showja áprilisban kerül a képernyőre. Tovább olvasom