Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Eredeti fehér színében csillog a pisai ferdetorony

Végéhez közeledik a pisai ferdetorony 1990 óta tartó restaurálása: a világ egyik legismertebb műemléke viszanyerte eredeti színét, megszabadult az egyenesítésre használt "hózentrógerektől", és a korábbinál valamivel egyenesebben áll.

A pisaiak még sohasem látták így a tornyukat - legfeljebb azok, akik a dóm mellé emelt harangtorony 12. századi építésekor éltek.

A két évtizede tartó felújítás során az építményt megtisztították és megszabadították az összes állványtól, azoktól az acélkábelektől is, amelyek az egyenesítésére szolgáltak. Hivatalos átadása június 17-ig lesz; addigra távolítják el azt a 76 éve felszerelt födémet is, amely megakadályozta a belső kürtőn keresztüli kilátást.

A torony tisztítása centiméterről centiméterre haladt: a restaurátorok a szmog okozta szennyeződéseket és a látogatók emlékbe hagyott feliratait távolították el. A torony hétezer négyzetméternyi márványfala csütörtök óta eredeti fehérségében csillog.

A műemlék jó egészségnek örvend - nyilatkozták az olasz sajtónak a torony megszépítésén és egyengetésén fáradozó szakemberek.

A Michele Jamiolkowski, a torinói műegyetem professzora vezette mérnökcsoport acélkábelekkel húzta vissza az eldőléssel fenyegető tornyot. Kilencszáz tonnás ólomsúlyokkal egyensúlyozták a műemléket, a talajcsúszást pedig mesterséges földalatti mikroomlásokkal tartóztatták fel.

A vizsgálatok azt mutatják, a beavatkozás sikeres volt: nemcsak megállították a ferdülést, hanem ötven centiméterrel még ki is egyenesítették a tornyot. Az egyenesítés még két-három évig folytatódik, utána pedig három évszázadig fog állni akkori állapotában a pisai ferde torony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajz- és fotópályázat a környezetkímélő közlekedés népszerűsítésére

A környezettudatos és energiakímélő közlekedés fontosságának témáját bemutató rajzokat, fotókat és… Tovább olvasom