Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Énekel az ország 2011: kórushangverseny a Müpában

Mintegy félezer énekes lesz vasárnap este a Művészetek Palotájában (Müpa) a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumán és karzatán a Budafoki Dohnányi Zenekar és az Országos Egyesített Kórus vasárnap esti koncertjén, az Énekel az ország 2011 című rendezvényen.

A Budapesti Akadémiai Kórustársaság, az Országos Egyesített Énekkar és a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában Berlioz Messe Solennelle-je és Puccini Messa di Gloriája szólal meg Hollerung Gábor vezényletével.

A karmester az MTI-nek pénteken elmondta, hogy két jelentős alkotó egy-egy fiatalkori művét adják elő.

"Mindkettőjük esetében felfedezhetőek a későbbi zeneszerzői erények. A Berlioz-mű ritkaság, nagyon zsenge darab, sok ifjúkori kompozíciós ügyetlenséget találni benne, másfelől azonban egy tizenéves, még képzetlen szerző káprázatos ötletei lepik meg az embert. Tetten érni, ahogy a később megfogalmazott nagy alkotásokban, a Faust elkárhozásától a Fantasztikus szimfónián át a Requiem nagy Tuba Mirum tételéig hangról-hangra felismerhetők egyes melódiák" - fejtette ki a karmester Berlioz műve kapcsán.

Mint magyarázta, a Puccini-misét azért választotta a francia mellé, mert a mindkettő alkalmas arra, hogy hatásos produkciót nyújtson a nagy létszámú együttes. Hozzátette: Bach Magnificatót ez a monumentális énekkar sohasem fog énekelni, a Messa di Gloria viszont a Berlioz-mű extrémitását mediterrán dallamosságával jól kiegészíti.

Az Énekel az ország egy negyedszázados hagyományú sorozat, napjainkra a magyarországi kórusok egyik legsikeresebb országos rendezvényévé nőtte ki magát. A vállalkozás a magyar zenei életben párját ritkítóan sikeres kezdeményezés, amelyben a legkülönbözőbb korú és képzettségű zenebarátok gyűlnek össze többnapos táborozás és tanulás után az ország minden részéről, hogy az oratórium irodalom legnagyobb alkotásait közösen előadhassák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízszavazás 2011: vajon melyik lesz Győr legfinomabb fagylaltja?

Játékra, vagy mondjuk így, nemes küzdelemre hívja a győri fagylaltozókat, cukrászdákat a Győri… Tovább olvasom