Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Elpusztult Yoki, a nyíregyházi nőstény elefánt

Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark Yoki névre hallgató, 17 éves afrikai elefánttehene csütörtökön este. Az állat hirtelen halálát valószínűleg a lépén talált daganat okozta.

Az elefánt boncolását pénteken este fejezték be az állatkertben – mondta Gajdos László, a park igazgatója. Az állat lépén nagy kiterjedésű elváltozást, valószínűleg egy daganatot találtak, ebbe halt bele a 2006-ban Izraelből érkezett nőstény, ami a már Nyíregyházán született kétéves borját, Jonatánt hagyta maga után.

Az elefánt betegségének voltak látható jelei, hiszen már három nappal korábban abbahagyta az evést és az ivást. Az állatorvosok vért vettek tőle, majd megállapították, hogy erősen lecsökkent az állat vörösvérsejtszáma, ezért infúziót adtak neki. A kezelés sajnos nem járt eredménnyel, az állat csütörtök este elpusztult.

Yoki és Jonatán
Yoki és Jonatán

Jelenleg a Jonatánról való gondoskodás jelenti a park dolgozóinak a legnagyobb problémát, ezért az Európai Fajmegmentési Program segítségét kérték. Gajdos László elmondta: az elefántborjak általában ötéves korukig maradnak az anyjuk mellett, ezért különösen trauma az állat számára anyja elvesztése. Az igazgató tájékoztatása szerint eddig két német állatkert jelezte segítségét, így kedvező esetben akár már néhány héten belül társakat találhatnak az árván maradt Jonatánnak.

A gondozóink a kicsivel vannak egyfolytában, ennek ellenére egyfolytában keresi és sír az anyja után – fűzte hozzá Gajdos László, aki szerint maguk a dolgozók is le vannak sújtva a hirtelen tragédiától. Yokihoz egyébként szeptemberben érkezett volna egy hím elefánt Spanyolországból, így az állatpark egy új elefántbébi születésére is joggal számíthatott.

Olvasóink írták

  • 2. Johnny77 2009. augusztus 23. 07:23
    „Egy kis pontosítás: Jonatán együtt érkezett Yokival egy izraeli álatkertből, ő most kb. 5 éves. Viszont már itthon született Jumanee, Yoki második borja, ő most 2 éves. Tegnap láttuk, szegény nagyon nem találta a helyét, csak fel-le futkározott és keservesen trombitált. Nem tudtuk, mi a baja, és Yokit sem láttuk. Most már tudom, miért. :(

    Nagyon sajnálom, remélem az Európai Fajmegmentési Program segíteni tud.”
  • 1. AranyKözépút 2009. augusztus 22. 10:57
    „Szegény kis elefánt és hát szegény mama:( Nagyon nehéz lesz megvigazstalni a kicsit, ugyanis az állatoknak az ember felületes hiedelmei ellenére igenis vannak érzelmeik, tudnak félni és szeretni :(
    Remélem mielőbb megoldást találnak a kicsi sorsára....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Michelle Obama szexi combja - fotóval

Eddigi ruhaválasztásait figyelembe véve Michelle Obama kivívta a jogot a csupasz karokhoz, de vajon… Tovább olvasom