Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Előrelépés a dohánycsempészet elleni szerződés kidolgozásában

Jelentős előrelépést sikerült elérni egy dohánycsempészet elleni nemzetközi szerződés kidolgozásban az erről szóló genfi tárgyalásokon - adta hírül az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
A WHO 2005-ben hatályba lépett Dohányellenőrzési Keretegyezményének (FCTC) 168 részes fele ült tárgyalóasztalhoz Svájcban, hogy kidolgozzon egy, az egyezményhez tartozó jegyzőkönyvet a dohánycsempészet és -hamisítás visszaszorításáról.

A tárgyalók zárt ajtók mögött kidolgoztak egy dohányáru nyomon követésére szolgáló rendszert, mely globális adatbázison alapulna. Ennek részeként minden doboz cigarettát egyedi számazonosítóval kellene ellátni.

A jegyzőkönyvet az Uruguayban tartandó novemberi csúcson véglegesíthetik. A WHO adatai szerint a dohányzás évente 5,4 millió ember halálát okozza világszerte szív- és érrendszeri megbetegedések, rák, cukorbaj és más betegségek révén.

A jelenleg hatályban lévő keretegyezmény (WHO FCTC) arra kötelezi a kormányokat, hogy óvják meg a népességet a dohányfüstnek való kitettségtől, csökkentsék a dohányáru iránti keresletet árszabályozással és adóintézkedésekkel, szabályozzák a csomagolást és címkézést, valamint igyekezzenek mérsékelni a reklámozást és a szponzorációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti sonkavizit

A minőségi és mennyiségi dömpingben való eligazodást segítik szakértők a Teszt plussz magazin… Tovább olvasom