Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Elmarad a Göcseji Múzeum nyári felújítása

A tervekkel ellentétben mégsem újítják fel nyáron a zalaegerszegi Göcseji Múzeumot, a Nyugat-Dunántúli Operatív Programhoz benyújtott 360 millió forintos pályázatot ugyanis elutasították - közölte Vándor László megyei múzeumigazgató pénteken az MTI-t.

A pozitív visszajelzések után a döntés hidegzuhanyként érte az intézményt - közölte az igazgató, hozzátéve, hogy a projekt előkészítését ötévi munka előzte meg. A raktárak üresen állnak, mert a pályázat eredményében bízva megszervezték a sok ezer múzeumi tárgy átköltöztetését, hogy júniusban elkezdődhessenek a kivitelezési munkák.

Uniós finanszírozással 15-20 éves álom valósult volna meg a zalai megyeszékhelyen; az Élő múzeum a város közepén című pályázat keretében nemzetközi követelményeknek is megfelelő, turisztikai vonzerőt nyújtó múzeumot szerettek volna kialakítani. A kiállítótérben olyan jelentősebb országos kiállításokat is tudtak volna fogadni, amilyenre eddig az épület adottságai miatt nem volt lehetőség. Múzeumi klub kialakítását is tervezték.

Az épület a mostani állapotában nem tudja egy középület funkcióját betölteni; 1890-ben lakóháznak épült, később takarékpénztárnak, majd városi hivataloknak, irodáknak adott helyet. A Göcseji Múzeum gyűjteményei 1970-ben kerültek az épületbe, de 1972 óta nem került sor jelentősebb felújításokra.

A pontozási rendszer hangsúlyozottan turisztikai célokat támogatott, amelynek a múzeumok háromnegyede nem tudott megfelelni - mondta el az MTI kérdésére Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a Göcseji Múzeum a maximális, 60 pont felét sem tudta elérni.

A kiírás szerint a projekteknek turistaközpontúaknak kellett lenniük, ezért a múzeumfejlesztéseket is úgy kellene elgondolni, hogy ne csak a muzeológus, hanem a turisztikai szakemberek szemével is megfoghatók legyenek - magyarázta az igazgató.

Az unió csak turizmusfejlesztésre nyújthat támogatást, múzeumfejlesztésre nem, ezért "a turizmusfejlesztés keretén belül kell elrejteni a múzeumfejlesztéseket" - mutatott rá a fejlesztési ügynökség igazgatója. Az unió két területen - sport és kultúra - a fejlesztéseket nem, vagy csak "burkoltan" támogatja, a kulturális alap pedig többnyire a rendezvényekhez nyújt támogatást, de a nagy beruházásokat nem finanszírozza. A múzeumi fejlesztésekre így csak a turizmuson vagy a város-rehabilitációs programok keretében lehet pályázni.

Horváth Jácint hozzátette: a pályázók megtekinthetik, hogy a bíráló bizottság milyen szempontok alapján értékelt, ennek alapján átdolgozhatják a projektet és újra benyújthatják támogatási kérelmüket. Azt is elmondta, hogy a fejlesztési ügynökség valószínűleg átdolgozza majd a pályázati felhívásokat, hogy a múzeumok is sikeresebben tudjanak szerepelni. Elképzelhető, hogy még idén sor kerülhet az új pályázati kiírásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javier Bardem és Mickey Rourke Tony Scott új krimijében

Javier Bardem és Mickey Rourke lesz látható Tony Scott új filmjének főszerepeiben. Tovább olvasom