Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Elhunyt Columbo hadnagy megszemélyesítője

Nyolcvanhárom éves korában Los Angelesben elhunyt Peter Falk filmszínész, akinek legismertebb szerepe a legendás Columbo hadnagy megszemélyesítése volt.

Nyolcvanhárom éves korában Los Angelesben elhunyt Peter Falk filmszínész, akinek legismertebb szerepe a legendás Columbo hadnagy megszemélyesítése volt.

A halál okát nem közölték. A család által kiadott közleményben csak annyi áll, hogy békében hunyt el Beverly Hills-i otthonában csütörtökön. Orosz anyjának és lengyel apjának felmenői között volt magyar és cseh is (állítólag dédapja Falk Miksa író, politikus volt). Egyik szemét hároméves korában veszítette el rákbetegség következtében, ennek helyén üvegszemet viselt. 15 évesen tengerésznek akart állni, de mivel látáshibája miatt hajószakácsnál feljebb nem vitte, inkább hazatért. Az iskola mellett foglalkozott rockzenével, diploma után a CIA-hoz jelentkezett, de elutasították. Végül egy költségvetési hivatalban kötött ki, a robot unalmát színészkedéssel enyhítette. 1955-ben már a Broadway-n szerepelt, de első filmszínészi próbálkozásai kudarc végződtek.

Kezdetben még szerződést sem kapott, a Columbia stúdióból például így rúgták ki: "ennyi pénzért kétszemű színészt is kapunk". Végül mégis kamera elé engedték, s 1960-ban már Emmy- és Oscar-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, ez korábban még senkinek sem sikerült. Másodszor (és utoljára) a következő évben ajánlották a filmvilág legrangosabb kitüntetésére, Frank Capra Egy maréknyi csoda című filmje szarkasztikus testőrének megszemélyesítéséért. Bár ezt nem kapta meg, 1962-ben az Emmy-díjat hazavihette; ebből a trófeából öt áll vitrinjében. 1968-ban osztották rá az egész pályafutását meghatározó Columbo tévésorozat címszerepét. A gyilkossági osztály szórakozott, kócos nyomozó hadnagyának legfőbb védjegye a gyűrött ballonkabát volt, szájában mindig szivar fityegett, járása lassú volt, kocsija viharvert és mindig elromlott. Távozáskor az ajtóban visszafordulva tett megjegyzést, amellyel zavarba hozta a mindenkori gyanúsítottat.

Columbo, akinek keresztnevét senki sem ismerte, az esetlenségével hódított, ám a megtévesztő külső következetességet, sziporkázó logikát és intelligenciát takart. A nyomozás során mindig szóba hozta feleségét, akit soha senki nem látott - illetve mégis, mert készült egy mérsékelten sikeres sorozat is, amelyben Mrs. Columbo nyomozott. Falk a szerepért négy alkalommal kapta meg az Emmy, egyszer pedig az Arany Glóbusz-díjat. Peter Falk azonban remek színész is, aki a legnevesebb rendezőkkel forgatott. John Cassavetes-szel készítette a Férjek és az Egy hatás alatt álló nő című drámát, Wim Wenders-szel a Berlin felett az ég és a Távol és mégis közel című filmeket, Robert Altman A játékosában magát alakítva improvizált. Ezt követte a Neil Simon darabjából készült Napsugár fiúk című vígjáték Woody Allennel, a Vitathatatlan című akciófilm, hangját adta a Cápamese című animációs filmhez, utolsó munkája a Next - A holnap a múlté című thriller volt. 1972-ben Tony-díjat kapott Neil Simon A 88. utca foglya című színművében nyújtott alakításért.

Amikor 1996-ban a francia Művészeti Érdemrend lovagja lett, kissé ironikusan azt válaszolta a Columbo sorozat folytatására vonatkozó kérdésre, hogy a figurát öregen is el tudja képzelni. Legfeljebb rossz hallására hivatkozva megismételteti gyanúsítottaival a mondatokat, vagy segítséget kér tőlük, ha le akar menni a lépcsőn. Aztán mégis készült folytatás, a legutóbbi 2003-as epizódban a főszerep mellett a produceri munkát is magára vállalta. Peter Falkról 2005-ben utcát neveztek el a New Yorkhoz közeli szülővárosában, s az utcanév tábláról az avatáskor nem a leplet, hanem Columbo jellegzetes esőkabátját rántották le. Otthonának garázsát műteremmé alakíttatta át, ahol szabadidejében szénrajzokat készített.

A színész utolsó éveit beárnyékolta az Alzheimer-kór, gyámja 2008-tól második felesége, Shera Falk színésznő volt, akivel 34 évet élt le együtt. Peter Falknak az Alyce Mayo zongoraművésszel kötött, első házasságából két lánya született, Jackie és Catherine.

Olvasóink írták

 • 18. Muki81 2011. június 27. 08:35
  „Megérdemelné, hogy posztumuszként előre léptessék a hadnagyurat.”
 • 17. Muki81 2011. június 26. 21:51
  „Calambot is szerettem, és egyetlen olyan sorozat amit még ma is meg bírok nézni. De Peter Falk-nk nagyon jó volt a többi filmszerepe is. Ő is az amerikai álom megtestesítője. Hiába van csak egy szeme, ha van tehetsége és kitartása, és persze egy kis szerencséje is, bármit el tud érni.”
 • 16. elemér 2011. június 25. 16:19
  „Indiaiknak kevésbé van ilyen betegségük, mert a sáfrányt használlják az ételben. A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Angol neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány. Amerikában ezt árulják patikában pirulaként. Szintén jó az egészséges agymüködésre.”
 • 15. zsanettiko 2011. június 25. 13:14
  „:( Az ő sorozatán nőttem fel :D R.I.P.”
 • 14. Tommm 2011. június 25. 11:14
  „Isten nyugosztalja, gyerekkoromban nagyon nem kedveltem a tökölős-molyolós modorát... aztán a későbbiekben (értsd: ahogy elszállt felettem az idő) épp ez tetszett meg benne :-)
  R.I.P. :-(”
 • 13. elemér 2011. június 25. 11:08
  „Familiája zsidó, lengyel, magyar, cseh, orosz. Dementia-ban halt meg. Ez a memoria betegsége ami sok betegséghez van kötve és halálos. Alzheimer az más és szintén halálos, max 8 évet élnek vele. Nyugodjon békében. Manapság a streaming video a menö és minden a net-n van, felesleges a DVD. Netflix az a menö.”
 • 12. Mike-Mouse 2011. június 25. 10:09
  „Nyugodjon Békében. Imádtam és imádom is ezt a sorozatot. Meg is van minden része DVD-n. Nincs olyan hét hogy ne vegyek elő és nézzek meg belőle egyet. Imádom ahogy nyomoz. Minden részét láttam legalább 20x de nem lehet megunni. Nekem az a rész tetszik a legjobban mikor leszalad egy domboldalon aztán bukfencezik :D
  Még egy ilyen sosozat amit neki köszönhetünk nem lesz több az biztos!”
 • 11. Ddorf 2011. június 25. 08:13
  „Nincs olyan sok régebbi filmsorozat,amelyet rendíthetetlenül megnézünk. A Columbo az volt.
  Nyugodjon békében Peter Falk. Soha nem feledünk.”
 • 10. michaela76 2011. június 25. 00:24
  „Részvétem,nagyon szeretem nézni a hires sorozatot.”
 • 9. machers 2011. június 24. 23:24
  „Nyugodjék békében!”
 • 8. Primax 2011. június 24. 23:17
  „Az egyetlen sorozat, amit szívesen néztem és nézek ma is.
  R.I.P. Mr. Columbo...”
 • 7. TNA85 2011. június 24. 23:05
  „Fiatal korom ellenére egyik kedvenc színészem volt. Máig bíztam benne, hogy egyszer megfilmesítik az utolsónak szánt Columbo epizód forgatókönyvét. Sajnos csak írás marad. Nyugodjék békében!”
 • 6. Madarász 2011. június 24. 22:57
  „Nagyon jó színész volt, nem csak Columboként, én láttam több egy estés filmben is, más karaktereket is remekül eljátszott.
  Nyugodjék békében! :(”
 • 5. medwe 2011. június 24. 22:49
  „A Colimbo egy zseniális sorozat. Miden rész egyformán van felépítve, s mégsem lehet megunni. Szinte minden héten el lehet kapni valamelyik csatornán egy epizódot. Van, amit már láttam vagy harmincszor is. Nyugodjék békében Hadnagy úr.”
 • 4. Amorphis 2011. június 24. 22:37
  „Gyermekkorom kedvence volt...:-(
  Nyugodj békében Öreg!”
 • 3. accelerator 2011. június 24. 22:37
  „Én is bírtam, de nem csak Columbo hadnagyként! R.I.P”
 • 2. Bo9903 2011. június 24. 22:04
  „Én is bírtam. Egy hatalmas színésszel kevesebb megint sajnos.... nyugodjék békében Columbo hadnagy...:-((((”
 • 1. andreash 2011. június 24. 22:01
  „Én bírtam. Nyugodjék békében!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Meghőmérőzték˝ a dinoszauruszokat

˝Meghőmérőzték˝ a dinoszauruszokat amerikai kutatók, akik szerint az őslények testhőmérséklete az… Tovább olvasom