Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

Éhségsztrájkol a FAO főigazgatója a világélelmezési csúcs előtt

Egynapos éhségsztrájkot tartott Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az olasz fővárosban, hogy így rázza fel a nemzetközi közösséget az éhínség elleni harcra a FAO hétfőn kezdődő háromnapos csúcstalálkozója előtt.
A szervezet római csúcstalálkozójára mintegy hatvan ország állam- és kormányfőjét várják. A találkozón részt vesz és felszólal Bajnai Gordon magyar miniszterelnök is, aki pénteken a Vatikánban tárgyalt. A szenegáli diplomata péntek este kezdte meg a koplalást a FAO római székházának előcsarnokában. Egyúttal felhívott mindenkit, hogy a hét végén vegyen részt az éhségsztrájkban, így kényszerítve cselekvésre a világ döntéshozóit.

"Minden technikai lehetőségünk és forrásunk megvan ahhoz, hogy felszámoljuk az éhínséget a világban - jelentette ki Diouf. - Ennél fogva ez csakis politikai akarat kérdése, a politikai akaratot pedig a közvélemény befolyásolja." Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelezte, hogy a maga részéről vasárnap koplalni fog. Az étkezés megtagadásával a FAO szerint szolidaritásunkat nyilváníthatjuk azzal a világszerte összesen több mint egymilliárd emberrel, aki minden este éhesen fekszik le aludni. Nyilatkozatában Jacques Diouf arra bíztatott mindenkit, hogy a www.1billionhungry.org weboldalon személyes üzenetével is álljon ki az éhínség és a rosszul tápláltság felszámolásáért folyatott harc mellett.

Wolfgang Jamann, az éhínség ellen küzdő német segélyszervezet (Deutsche Welthungerhilfe) főtitkára nyilatkozatában úgy vélte, a római FAO-csúcs az utolsó lehetőség arra, hogy 2015-ig világszerte megfékezzék az éhezők számát. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért a nemzetközi közösségnek az elmúlt tíz évben nem sikerült teljesítenie azt a közös célt, hogy 2015-re - a világszervezet millenniumi fejlesztési céljainak megfelelően - felére csökkenjen az éhezés által sújtottak száma az 1990-es szinthez képest. A FAO értekezletére szombaton az olasz fővárosba érkezett Robert Mugabe zimbabwei elnök is, aki az emberi jogok megsértése miatt kormánya ellen hozott brüsszeli szankciók értelmében nem tartózkodhat az Európai Unió területén.

A 2002-ben összesen 203 zimbabwei tisztségviselő ellen érvénybe léptetett tilalom mindazonáltal nem vonatkozik nemzetközi találkozók alkalmára, amikor is az európai országok kötelesek az adott helyszínre szóló és időben korlátozott tartózkodási engedélyt adni az érintetteknek. Mugabe ezúttal 60 fős küldöttség élén egy magángéppel szállt le a Fiumicino repülőtéren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa Máltára látogat jövő áprilisban

Kétnapos látogatást tesz jövő év április közepén Máltán a pápa - jelentette be szombaton a helyi… Tovább olvasom