Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Egy kihunyt tűzhányóról kémleli a világegyetem titkait az óriásteleszkóp

Ez év végén kezdi el működését Mexikóban a világ legnagyobb és legérzékenyegg, 50 méter átmérőjű teleszkópja, az LMT (Large Millimeter Telescope) - a gigászi műszer 4580 méter magasságban a kihunyt Sierra Negra tűzhányóról kémleli majd a világegyetem titkait.

A teleszkópot 12 éve kezdték el építeni, s immár két éve tesztelik. A 115 millió dolláros (25,7 milliárd forintos) beruházás a Massachusettsi Egyetem és a mexikói Asztrofizikai, Optikai és Elektronikai Intézet (INAOE) közös projektje. Az összeg negyedét az amerikai egyetem, háromnegyedét pedig a mexikói fél biztosította, ennek arányában osztoznak a kutatóidőn a két intézmény csillagászai.

Ez a világ legnagyobb és legérzékenyebb egyetlen apertúrájú teleszkópja, amelyen a 0,85-3 milliméteres hullámhosszon figyelik a világűrből érkező elektromágneses sugárzást. Az eszköz segítségével akár tizennégyezer fényévnyi távolságra lévő galaxisok születését és halálát nyomon követhetik a tudósok.

A kutatók az LMT segítségével tanulmányozzák majd az üstökösöket, s az égi vándorok vegyi összetételét, ahogy kutatják a bolygókat is a légkörüket elemezve és az élet esetleges nyomai után kutatva.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bureknapok Dél-Szerbiában

Bureknapok kezdődtek pénteken a dél-szerbiai Nisben. Tovább olvasom