Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Egy hipermnéziás és egy amnéziás emberről szól a Memo című tévéjáték

Egy hipermnéziás és egy amnéziás ember történetét, valamint közös mindennapjaikat mutatja be a Memo című tévéjáték, amelyet október 15-én este láthatnak a nézők a Duna csatornán.
A film író-rendezője a drámaíróként ismert Tasnádi István. A történetben Molnár Áron színész egy Ervin nevű hipermnéziás embert alakít, aki mindenre emlékszik gyerekkora óta. Őt vizsgálja Péter (Lengyel Tamás), aki édesapja (Haumann Péter) amnéziáját szeretné jobban megérteni.

Tasnádi István a tévéjáték csütörtöki sajtóbemutatóján elmondta, hogy alapvetően írónak tartja magát, ezért a Memo forgatását halálugrásként élte meg. "Úgy éreztem, hogy nagyon sok mindent nem tudok, és ez be is bizonyosodott: forgatás közben kellett sok mindent megtanulnom" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sokat köszönhet a stábnak, amelynek tagjai a szakértelmüket és elkötelezettségüket adták ahhoz, hogy létrejöjjön az alkotás.  

Felidézte, hogy tizenhárom évvel ezelőtt találkozott először a hipermnézia témájával egy hetilapban. Barátjával, Racsmány Mihállyal, aki ma már agykutatóként dolgozik, sokat beszélgetett erről a betegségről. Segédanyagokat is kapott tőle, köztük Alekszandr Lurija orosz pszichológus, neuropszichológus orvosi tanulmányát, amely egy hipermnéziás emberről szól. Ez az orvosi tanulmány volt a kiindulópontja a filmnek, amelynek főszereplőjét a Lurija által megfigyelt személyről, Solomon Seresevszkijről mintázták. A speciális képességű ember az 1920-30-as években élt a Szovjetunióban és újságíróként dolgozott. Kollégáinak feltűnt, hogy munkájához nem használ jegyzeteket, és nem is rögzíti a hangokat, szóról szóra emlékszik az elhangzottakra és vissza tudja idézni a látottakat. 

A film története ugyan kitaláció, de igyekeztek minél pontosabb és hitelesebb képet adni a hipermnéziáról - mondta a rendező, aki korábban megírta a történet kétfelvonásos színpadi változatát, amelyet a Memo - A felejtés nélküli ember címmel mutattak be 2013-ban a Szegedi Nemzeti Színházban. 

A rendező beszélt arról is, hogy a jeleneteket 19 nap alatt forgatták, az utómunka azonban hosszabb időt vett igénybe.     

"Íróként nagy tanulság volt számomra, hogy a forgatás nagyon fontos, de mégis elenyésző része a filmes munkának, hiszen a három-négy hónapig tartó utómunka során születik meg a film abból az alapanyagból, amelyet abban a 19 napban sikerült felvenni. Ez nagyon hosszú folyamat" - tette hozzá. 

Kálomista Gábor, a film producere hangsúlyozta, hogy ma már nagyon nehéz olyan nagyjátékfilmet készíteni, amely a moziban megállja a helyét. "Sok mindent pótol a televíziós műfaj, amely sok fiatal tehetséges embernek nyújt lehetőséget arra, hogy megmutathassák: nagyjátékfilm elkészítésére is képesek lesznek" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sok ilyen típusú alkotás készül a médiatanács és a közmédia támogatásával, köztük olyan sikerek is, mint Szász Attila Félvilág című alkotása.  

A Memo szereplői többek között Molnár Áron, Lengyel Tamás, Haumann Péter, Holecskó Orsi, Csákányi Eszter, Seress Zoltán, Szorcsik Kriszta és Osváth Judit. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szappanoperák segíthetnek a női körülmetélés felszámolásában

A szappanoperák segíthetnek a női körülmetélés felszámolásában
A svájci és szudáni kutatók négy filmet készítettek, amelyek középpontjában egy távoli szudáni vidéken élő kiterjedt család állt. Tovább olvasom